fbpx

Laborator de practici comune

  • Dans & performance
  • Intrare liberă

120 min.

Info

Laboratorul de practici comune este un cadru de lucru și experimentare construit de artiști activi în zona dansului contemporan din București. El este un loc de întâlnire unde procese, practici și metodologii individuale sau de grup sunt explorate, discutate și dezvoltate sau distruse împreună, un cadru colaborativ în care devenim resursă unii pentru alții și parte activă a construcției comune – un centiped performativ.

Una din preocupările ultimelor întâlniri ale Laboratorului a fost încercarea de a defini ce înseamnă calitatea de ‘’performativ’’. Ne-am propus să răspundem la această întrebare dintr-o perspectivă opusă: cea a invizibilității. Ne-am ‘asumat’ paradoxul, sarcina imposibilă de a deveni invizibili chiar pe scenă, în spațiul de maximă performativitate și asumare. Ne-am camuflat, ne-am adaptat și ne-am lăsat asimilați de spațiul performativ.

Aceasta preocupare s-a dezvoltat în practici de lucru specifice și, într-un fel, cateva din practicile dezvoltate până acum au fost/pot fi contaminate de această perspectivă, iar ce urmează e un extract din câteva notițe, fragmente din experiențele de până acum:

haos mișcare, agitația nu mai are energie; entropia; haosul ca nemișcare, un haos fără calități, liniștea dintre cuvinte (Alina) / mișcarea e un accident, nu noi producem mișcarea, mișcarea e doar o permanentă ajustare a corpului (Alina si Andreea) / nu suntem în noi, suntem în spațiul dintre noi; sa mă mișc astfel încât să nu să ma disting și să nu-i las nici pe ceilalți să se distingă (Andreea) / să miști părți ale corpului ca și cum nu ar fi ale tale (sau se mișcă ele însele într-o alienare de restul corpului produsă la rândul ei de alienare); static- la un anumit punct, spațiul din jurul tău dispare; suspendare, static dinamic- mișcarea este imperceptibilă, minimă sau inexistentă, dar exista un “dans” înauntrul corpului, o istorie, o practică, o dorință (Andra) / oare cum să răspund, prin armonie sau disonanță sau altfel, în alți temeni, ce reguli de compoziție de grup să urmez sau să inventez pentru a contribui la echilibrarea spațiului? ce lipsește? (Adriana) / cel mai mic impuls de mișcare ca răspuns la cel mai mic impuls de mișcare al altcuiva, la respirația cuiva real sau imaginar. așa ne susținem suspendați prin aer (Adriana) / nemișcarea dintre mișcări, acel moment zero ca spațiu-timp dintre acțiuni suspendat în inponderabilitate, la fel ca practica dintre practici; performance-ul ca un cumul de pauze de invizibil cuplate cu virtuozități de vizibil (Nicoleta) / becoming-space – coregrafia ca ornament și camuflaj, hiperhaos dar nu dinamic ci staticul absolut; cum ocupăm spațiul astfel încât să fim suma 0; Vidul care ne ține sau pe care îl ținem; amânare la nesfârșit a impulsurilor și contaminare de impulsurile de mișcare de la ceilalți, anulându-le și pe ele; performativitate ca vizibilitate întoarsă pe dos: suntem prezenți doar ca găuri sau prăpastii în ceea ce nu este; mai concret: sa fim spațiul care nu suntem și să ne mișcăm mișcând golul dintre noi (Alina) / ah, m-am gandit la voi. eram intr-un magazin și am auzit o voce de copil undeva în spatele meu: „heeei, unde sunt? mă vezi? vezi că sunt invizibil?” copiii știu cel mai bine (Mihaela) / de explorat pe aici, cine are chef: http://psychedelicsandlanguage.com, o să fie o surpriză să găsiți un sistem lingvistic multi-sens, cu mult mai vast decat umanitatea folosește acum comunicarea. iată o formă de invizibilitate pentru simțul comun – lumea multi-sens (Iulia) / pentru mine acum invizibilul apare atunci când nu mai reuşesc să mă gândesc la ceilalţi, când devin foarte absorbită de propria mi apariţie, atât de preocupată în cap, încât nu mai sunt conectată cu împrejurul, şi atunci devin nesemnificativă, invizibilă. (Maria) / aș sta (Cătălina)

Pe 17 mai laboratorul se va lăsa deformat și reformat din nou de către oricine e interesat să participe. Vom cerceta împreună, timp de 3 ore, cum să devenim invizibili sau ne vom arunca într-un maraton de solo-performance-uri în care totul e asumat, totul se distinge și fiecare e fiecare.

Dress code light. Intrare liberă. Fără nicio înscriere. Doar veniți la timp.

Laboratorul este dezvoltat si modelat de Andreea David, Nicoleta Enache, Adriana Gheorghe, Alina Popa, Smaranda Găbudeanu, Andreea Novac, Iulia Sima, Irina Gheorghe, Cristina Lilienfeld, Ruxandra Stanciu, Jean Lorin Sterian, Cătălina Gubandru, Carmen Coțofană și Maria Mora

Sari la conținut