Jérome Bel
- Dans & performance
- Intrare liberă, pe bază de rezervare
Info
Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2007 la Centrul Național al Dansului este venirea la București a coregrafului francez Jerome Bel. Acest eveniment se înscrie în demersul CNDB de a aduce la București spectacolele și personalitățile care au contat cel mai mult în schimbarea de traiect pe care dansul contemporan a suferit-o în ultimele decenii.
Jerome Bel este numele unuia dintre cei mai inovatori – la modul radical – coregrafi europeni și, în același timp, titlul lucrării sale coregrafice din 1995, cu durata de o oră, cel mai cuprinzător exemplu de montare austeră din cadrul curentei „reduceri“ a teatralității ce caracterizează dansul european contemporan. Fără instalație de iluminat, fără sistem de sunet, fără costume, fără decor. Privind spectacolul, ești foarte departe de producțiile coregrafice ale anilor ’80, care aduceau cu cele de operă. Scena apare ca un spațiu de lucru – ceea ce și este, de fapt -, un spațiu nu prea seducător, prăfuit, neprelucrat, gri, așteptând ca instalația de iluminat să realizeze metamorfoza optică a vrăjirii și să ridice cel de-al patrulea perete, pentru a face ca scena să pară îndepărtată, iar trupul dansatorului ireal. Dimpotrivă, în “Jerome Bel”, scena este spațiul de desfășurare al lucrării coregrafice. Această montare a goliciunii (precedând și reflectând goliciunea dansatorilor) pregătește deja terenul pentru o critică a dorinței din cadrul culturii noastre, a mărfii.
Într-un interviu acordat criticului de dans Gerald Siegmund, Bel însuși postulează corpul ca fiind întotdeauna deja în-scris:
„Pentru mine, dansul, ca dans creat pentru scenă, nu mai este exprimarea niciodată analizată, frumoasă, a unor sentimente oarecum «naturale» prin intermediul corpului, corp care există și [ne] slujește întrucât suntem siguri pe el. Nu. Nicidecum. Până și corpul biologic presupune o cantitate enormă de activitate de structurare spirituală. Tot ce știm despre corp, tot ce înțelegem, se bazează pe coduri și limbaj“.
« Un performance de dans », afirmă Bel, « este compus din lumină, muzică și mișcare» si aceste trei elemente sunt singurele pe care spectacolul lui se bazeaza. In cercetarea sa coregrafica, el se indreapta catre o reala purificare, pentru a se limita la esential: nu exista costume, suport muzical si nici o regie complicata de lumini, trupurile sint goale, muzica este cintata de una dintre dansatoare, iar unica sursa de lumina este un bec. Bel refuza artificialul, creind astfel o relatie noua si intensa intre dansatori si public.
”Nuditatea dansatorului permite un nou tip de coregrafie: Bel sacrifică arabescurile, mișcările descompuse și cele ce urmează ritmuri muzicale (adică tot ceea ce este exterior trupului uman), privilegiind mișcările intime ce se întâmplă chiar în interiorul corpului (…) Acest spectacol nu este o succesiune de mișcări disparate, incoerente. Totul are o logică și o semnificație intrinsecă. O mișcare conduce la alta. Aceasta reacție în lanț culminează în scena finală, în care se poate găsi mesajul spectacolului.”
Extrase din “Oh gosh, just put it away ! Jerome Bel’s Body Language @Bonnington Gallery***” de R.J. Tavares (Evening Post, 24.05.1999)
Jerome Bel locuiește în Paris și Rio de Janeiro și lucrează în toată lumea. A studiat dansul la Centre National de Danse Contemporaine din Angers, Franța (1984-1985) și a colaborat ca interpret cu numeroși coregrafi din Franța și Italia. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără: nom donne par l’auteur (1994), Jerome Bel (1995), Shirtology (1997), The last performance (1998), The show must go on (2001), Veronique Doisneau (2004), Pichet Klunchun & myself (2005). În 2003, Jérôme Bel este curator, alături de Alain Platel, al Festivalului Klapstuk din Leuven (Belgia). În 2005, a fost recompensat cu Bessie Award pentru reprezentațiile cu The show must go on, din New York.
Coregrafia și interpretarea: Jérome Bel
Manager de producție: Sandro Grando
Cu
Claire Haenni, Gisèle Pelozuelo, Eric Affergan, Yseult Roch, Frédéric Seguette
Parteneri
Cultures France
Parteneri media
24-FUN, Suplimentul de Cultură, Time Out București, alternativ, HotNews.ro