fbpx

Spălătoria legendelor despre poezia morții

  • Dans & performance
  • Eveniment găzduit
  • În cadrul proiectului Imagine Human

60 min.

15.10.2019

marți

19:30

la sala CNDB „Stere Popescu”

Info

„Spălătoria legendelor despre poezia morții”

Platforma de performance „Imagine human” inițiată de artista Adriana Gheorghe, revine la Centrul Național al Dansului cu performance-ul „Laundry of legends | | on death poetry” de Jassem Hindi, artist de origine palestiniană stabilit între Berlin și Oslo.

„Spălătoria legendelor despre poezia morții” este un eseu performativ despre poezia morții și performance-ul oracol.
„Acesta este un dans și o trădare a poemului morții Apocalipsa Arabă scris de Etel Adnan. Nu este un score performativ, nu este reprezentarea coregrafică a unui text. Este un instrumentar pentru asamblarea unei lumi efemere, pentru cercetarea țesăturii timpului.

„Spălătoria legendelor” este o cartografie a bântuirii, trasată de mâini neliniștite în căutarea viilor, dar și a absenților; pe o coală de hârtie, în aer, la picioarele audienței, producând / invocând aliați imperfecți: arhive defuncte, râuri, corpuri cosmologice, drumuri prăfuite, vulpea.

Bio:
Jassem Hindi activează în domeniul performance-ului și al sound-art-ului și în mediul scrisului: „Lucrările mele sunt alcătuite din nervozitate și necesitate, și sunt bântuite de vocile altora. Recent am început să lucrez cu poezia morții ca un mijloc de cunoaștere aurală a unor violentări nevăzute, imperceptibile, și a unor revoluții lente. Studiez dubla legătură a bânturii: ceea ce cutreieră nevăzutul emite semnale discrete ale influenței absentului. Folosesc, editez, corup, celebrez.”

„Imagine human” sau curatorierea de contexte înțelese ca „frecvențe performative”, unde viața și arta vie se pot întâlni diferit conducând la noi forme de viață (estetică) a traversat mai multe spații concrete din București, de la galeria Tranzit, la CNDB, apoi „casa cu 19 uși” a Cristinei Vasilescu, urmată de galeria Anca Poterașu și înapoi la CNDB.

„Imagine human” înseamnă mai multe conștiințe și mai multe spații și tipuri de atenție (contexte și convenții concrete în continuă schimbare), dar înainte de toate este spațiul afectiv și de imaginare care vibrează în interiorul unui grup constant de artiști preocupați de performance și performativitate ca o forță care transgresează formatele și percepția și imaginează noi alianțe și societăți care apoi se deschid concentric. Ei sunt: Adriana Gheorghe, Anca Bucur, Cosmina Moroșanu, Cristian Nanculescu, Ioana Gheorghiu și Nicoleta Moise se situează între domenii (poezie, coregrafie, teorie, arte vizuale) și fiecare reformulează încontinuu frecvența comună.

de Jassem Hindi

Foto credits
Vlad Brăteanu

Parteneri
Centrul Dansului București, Anca Poterasu Gallery, Beans&Dots, Cristina Vasilescu și tranzit.ro

Organizat de
Asociația Culturală Solitude Project

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Participarea lui Jassem Hindi este sprijinită de Anca Poterasu Gallery prin Rezidența Plantelor 58.

Sari la conținut