Deep listening & make/ do/ think/ say
Cu Siegmar Zacharias
Luni, 13 iunie 2016 – sâmbătă, 18 iunie 2016 – 10:00-17:00
16.06.2016
joi
10:00
Info
Programul curatorial realizat de Madalina Dan, artist asociat al Centrului Național al Dansului București în 2016, debutează cu workshop-ul „deep listening & make/do/think/say”, programat între 13 și 18 iunie și condus de profesoara Siegmar Zacharias. Workshop-ul va fi susținut în limba engleză și li se adresează practicienilor şi noii generaţii de coregrafi şi artişti ai scenei de dans româneşti, fiind destinat exclusiv profesioniștilor.
Siegmar Zacharias va încheia atelierul cu o prelegere publică pe 18 iunie, de la ora 18.00.
„deep listening & make/do/think/say”
„ascultare profundă & creează/fă/gândește/spune”
Pentru workshop, voi propune două practici.
Una este deep listening (ascultare profundă), folosind practica Paulinei Oliveros de meditație sonică și aplicând-o la întregul corp. Ea este o pionieră a muzicii electronice, iar în ultimii 60 de ani a dezvoltat noi strategii compoziționale care se bazează pe recunoașterea rețelelor materiale și imateriale și înlesnesc conștientizarea sonică și ascultarea profundă în jurul ideii de mase sonore complexe. „Conștientizarea sonică e o sinteză a psihologiei conștiinței, a fiziologiei artelor marțiale și a sociologiei mișcării feministe” și descrie două moduri de a procesa informația: atenția focală și atenția globală.
A doua, make/do/think/say (creează/fă/gândește/spune), va fi o practică a realizării unor mini-piese și a identificării limbajelor cu ajutorul cărora să vorbim despre ele.
În fiecare zi, fiecare participant va lucra la propria piesă, cu un început, un mijloc și un final:
creează – o oră în care să creeze un material de lucru (maximum 10 minute)
fă – 10 minute în care să arate lucrarea
gândește – gândește-te la lucrarea pe care tocmai ai văzut-o
spune – oferă feedback.
Vom discuta/strânge/dezvolta contexte și concepte, pornind de la lucrările tuturor, atingând subiecte precum corporalitatea, substanțialitatea, întunericul, temporalitatea.
latura întunecată/ the dark side
Într-o practică de gândire murdară, mă voi confrunta cu chestiunea întunericului în fenomenologie, ecologie și performance. Ce produce întuneric atunci când luminile sunt aprinse? Care e miza atunci când recunoaștem existența întunericului? Care ar putea fi implicațiile etice ale unei filozofii a întunericului? Și, în final, cum este produs și impus întunericul de către experiența estetică? Această discuție se va intersecta cu Timothy Morton, Steve Shaviro, David Roden, Sergiu Matiș: „Keep it real”, Jefta van Dinther: „Grind”, Siegmar Zacharias: „The Cloud”. Această discuție face parte dintr-o cercetare aflată în derulare în domeniul Ecologiei Practicii Artistice, cu care mă ocup în practica teoriei și practica formelor de artă care au legătură cu dansul.
Program workshop-uri:
16-20 august: Workshop Jan Burkhardt – Fundamentele mișcării și percepției în dansul contemporan
13-16 septembrie: Workshop Martina Ruhsam – Rețeaua/ The Mesh
19-23 septembrie: Workshop Bettina Neuhaus – Spațiu și imaginație/ Space&Imagination
7-9 octombrie: Workshop Constanze Schellow – Care este discursul tău?
Siegmar Zacharias activează teoretic și practic în zona performance-ului. Ea lucrează în situații de gândire murdară personificată prin subiecte și materie. Această practică conjugă unghiuri de abordare fiolzofice cu cultura pop, știință și para-știință. Observând și realizând încâlcirea relațiilor actorilor umani și non-umani din diferite constelații într-o ecologie întunecată a performance-ului. Lucările ei dezvoltă formate de performance, instalații, formate discursive și curatoriere/ invitare abordând noțiuni de influență, contractul suspensiei intenționate a neîncrederii și substanța critică pe care o produce. Ele se situează între muncă și umor, tehnologie rudimentară realizată prin forțe proprii și înaltă tehnologie. Au fost prezentate la nivel național și internațional în festivaluri, teatre, galerii, sere, cluburi, păduri și la mare înălțime. Ea este o membră fondatoare a SXS Enterprise, un colectiv transdisciplinar de film/muzică/text în domeniul performance-ului. Ea a inițiat WOW(WomenOnWork)-WE WORK HERE, o platformă de artiști care locuiesc în Berlin dedicată cercetării și schimbului, care lucrează cu moduri și formate de situare a cercetării artistice. Siegmar Zacharias a studiat filozofia, literatura comparată și arta performance-ului în Berlin, Londra și Amsterdam și predă în cadrul programului de master de la HZT Berlin, DOCH Stockholm și DasArts Amsterdam.
Înscrierea se face doar pe bază de CV și scrisoare de intenție, ambele în limba engleză, la adresa .
Taxa de participare este de 100 de lei.