fbpx

Dancing Dreams

  • Dans & performance

24.05.2011

marți

19:00

TNB, Sala Atelier

Info

Lansarea filmului este precedată de o serie de intervenţii coregrafice create de Andreea Tănăsescu, Adriana Gheorghe, Valentina de Piante-Niculae şi Andreea Novac, şi reunite sub titlul “Eu sunt Pina”.

Andreea Tănăsescu
“Duos” (work in progress)
durata 13 minute

“Duos” este un fragment coregrafic din lucrarea mai ampla “Tentatia Sfantului Anton”, de Andreea Tanasescu – (spectacol sustinut de catre CNDB si AFCN in colaborare cu Asociatia Pardon Mersi si A&A Associated Artist. Premiera spectacolului “Tentatia Sfantului Anton” va avea loc in data de 7 iunie 2011 la Sala Atelier a TNB). Pornind de la un text al scriitorului Saint Exupery, fragmentul coregrafic “Duos” aduce in prim-plan o serie de modulatii pe tema identitatii in cuplu, a unei identitati formate in oglinda, ca intr-un spatiu neconventional, secret. Cele 6 personaje se construiesc intr-un spatiu inchis in jurul unei mese – ca unic loc de intalnire. Un robot umanoid conduce “jocul”, in imaginea femeii din plastic, personificare a identitatii feminine pierdute.

Coregrafie, concept: Andreea Tanasescu
Muzica: Tim Hacker, Youssef Dhaffer, Innerythmic
Constructie marionete: Ana Maria Craciun
Interpreti: Adi Nour, Ana Maria Craciun, Bianca Fota,Valentin Stoica, Cristina Dijmaru, Bogdan Canila

Adriana Gheorghe
„Eu sunt Pina”
intervenție performativă de Adriana Gheorghe (5 minute)

Pe 1 iulie 2009 scriam în Cotidianul primul meu articol despre Pina Bausch cu titlul „A murit Pina Bausch”.
Îi cunoșteam piesele din înregistrări, dar nu urmărisem nici un interviu cu ea, nu știam cum vorbește. Oare cum vorbea coregrafa, maestră în tehnica interviului, ale cărei piese se hrăneau cu răspunsurile primite de la dansatori la începutul și pe parcursul repetițiilor?
Pina e cunoscută, printre altele, pentru fraza aparent simplă – nu mă interesează cum se mișcă dansatorii cît mă interesează ceea ce-i mișcă pe ei.
Întrebată, într-un rar interviu în limba engleză, despre reluarea, 17 ani mai tîrziu, a uneia dintre piesele sale de referință, Cafe Muller, Pina Bausch a răspuns: You know that I don’t regularly perform, so, you can imagine how difficult it is for me being on the stage.
Această scurtă intervenție performativă este despre ce mă determină pe mine să intru în propoziția Eu sunt Pina.
În urmă cu fix o lună, 17 ore și cîteva minute, a murit un artist teribil și o dragă prietenă, fascinată, la rîndul ei, de interviuri, pe care le considera ceva aproape sexual. Nu am reușit să formulez, în presă, propoziția “A murit Ioana Nemeș”.
N-am apucat să-ți spun dar fac ce fac acum grație ție.

Adriana Gheorghe a lucrat nouă ani în presă, scrie despre dansul contemporan, iar, în prezent, lucrează la performance-ul de debut, produs de CNDB și care va avea premiera în toamnă.

Valentina de Piante-Niculae
“Terristories”
intervenţie performativă

direcţie artistică: Valentina De Piante Niculae
performeri: Andreea Belu, Sebastian Ciocan, Timea Kovacs, Robert Neagoe, Ionuţ Oprea, Valentina De Piante Niculae

Andreea Novac
“From Pina”
cu Andreea Novac, Istvan Teglas, Ştefan Lupu

Parada Film va lansa vineri, 27 mai în cinematografe filmul documentar Dancing Dreams (regia Anne Linsel și Rainer Hoffmann). Producția germană Dancing Dreams/Tanztrӓume redă experiența inedită a unor tineri care repetă timp de aproape un an spectacolul de dans Kontakthof de faimoasa coregrafă Pina Bausch.
În fiecare sâmbătă, 40 de elevi din Wuppertal, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, au repetat sub îndrumarea dansatoarelor Jo-Ann Endicott și Bénédicte Billiet și sub intensa observație a Pinei Bausch.
Filmul Dancing Dreams, de Anne Linsel și Rainer Hoffmann redă repetițiile elevilor care culminează cu seara premierei spectacolului. Adolescenții sunt surprinși făcând primele lor încercări stângace de a transforma ideile și elementele dansului în mișcare, coregrafie și de a dezvolta o expresie proprie a corpului. În decursul unui an tinerii se descoperă iar procesul prin care trec îi ajută să se maturizeze.

Spectacolul de dans Kontakthof poartă semnătura inconfundabilă a coregrafei Pina Bausch și vorbește despre diversele forme pe care le poate lua interacțiunea dintre oameni, întâlnirile dintre un el și o ea, căutarea dragostei și a afecțiunii cu toate neliniștile, dorințele și îndoielile care vin odată cu asta.

Faimoasa dansatoare Pina Bausch, numită și “coregrafă a sufletelor” a murit în vara anului 2009. Considerată una din figurile cheie ale dansului modern și recunoscută pentru originalitatea spectacolelor sale, Pina Bausch a inventat conceptul de teatru-dans. A lucrat cu regizorul Pedro Almodovar pentrul filmul Vorbeşte cu ea/Habla con ella în care dansează un fragment din spectacolul Cafe Müller, iar Federico Fellini a distribuit-o în pelicula Şi corabia înaintează/E la nave va. Dancing Dreams este ultima sa peliculă și prezintă cel din urmă interviu cu faimoasa coregrafă și dansatoare.

Filmul Dancing Dreams a avut premiera mondială în 2010 la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în cadrul secțiunii Berlinale Special și a primit mențiunea specială a Juriului la Dance on Camera Festival din New York.

Susținut de
Centrul Național al Dansului și de Goethe-Institut

Parteneri media Parada Film
TVR Cultural, Radio România Cultural, România Liberă, Șapte Seri, Realitatea.net, VoxPublica.net, FilmReporter.ro, CineFan.ro, 9AM, Modernism, HYPE Street, HipMag.

Sari la conținut