Cvartet pentru o lavalieră
- Dans & performance
60 min.

Info
„Cvartet pentru o lavalieră este o instalaţie coregrafic–sonoră ce pune în discuţie mai multe idei legate de claustrare: lipsa de distanţă, ostaticii propriei noastre existenţe, toleranță. Fiind o compoziţie în timp real, singurul punct de referinţă şi sprijin este situaţia vizibilă/audibilă, constantă timp de 60 de minute. Toate ideile – un fel de cuvinte cheie de la care se porneşte – vin în conjuncţie cu mişcarea sunetului, cu privirea publicului şi astfel se nasc alte idei, foarte neaşteptate… Aleatoriul prezenţei condiţionate de un anume context, atenţia asupra ritualurilor de percepţie, rămân pentru mine preocupări continue, dar şi facinaţii ale acestui du-te vino între ficţiune şi realitate.”
Vava Ştefănescu
„Cvartet… e un joc de-a irepetabilitatea actului existenţial. De fiecare dată când se găsesc închişi între cei patru pereţi ai cabinei, cei trei dansatori refac un univers al tuturor posibilităţilor. Au reuşit să abandoneze tot ce înseamnă reflex coregrafic, cel al condiţiei lor de dansatori. Nimic nu e fixat, totul e improvizaţie. Există o permanentă tensiune a puterii înăuntrul cabinei telefonice, a echilibrului între genuri/sexe, forţă fizică şi morală, rezistenţă la energia invadatoare a privirii « de dincolo ». Tensiune al cărei numitor comun e solidaritatea în izolare, și care se prelungeşte în afara zidului de sticlă, în ochiul receptorului, condamnat la non-intervenţie.”
Iulia Popovici, Ziua, iunie 2008
„Cvartet pentru o lavalieră naşte de fiecare dată alte stări. Îți rămâne întipărit în minte, nu te lasă să te gândești la altceva, te încremenește, te închide în afara cabinei, înăuntrul ei, te urcă pe ea, nu te lasă să respiri, îţi oferă starea de bine, pe cea de rău, apoi din nou pe cea de bine. (…) Interpretările sunt infinite, cele trei corpuri se reconstruiesc de fiecare dată altfel, comunică altfel între ele, cu corpul sonor, cu noi, cu cei patru pereţi, cu gaura din tavan. Faceţi-vă timp pentru o oră de Cvartet pentru o lavalieră. Va fi o oră intensiv de trăiri.”
Daria Ghiu, LiterNet
Vava Ştefănescu este coregraf şi dansator, trăieşte şi lucrează în România. Absolventă a UNATC, la secţia de creaţie coregrafică. În 2004, obţine masterul în Cooperare Artistică Internaţională la Paris 8 – URF Arts, Franţa. În prezent, este director al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti. Abordează forme scenice foarte diverse, de la studiul limbajului de dans la forme radicale, de instalaţie coregrafică pentru obiecte şi corp (The fiction of objects, Copy and Paste sau Cvartet pentru lavalieră). Spectacolele sale, din care menționăm numai câteva – Occupy Vava, Swing, Solo on-line (Teatrul Naţional Cluj 2005), Mioritza – instalaţie coregrafică, After all (Temps d’Images Cluj, 2011), sunt prezentate pe scenele naţionale şi internaţionale. În 2000, înfiinţează Centrul Multi Art Dans (MAD), o instituţie independentă pentru susţinerea artiştilor dansatori şi coregrafi şi creaţiei interdisciplinare, ce prefigurează CNDB. Susţine ateliere de compoziţie coregrafică sau interdisciplinară şi ateliere de dans contemporan în cadrul mai multor festivaluri, companii de dans, universități sau rezidenţe de creaţie în țară și străinătate.
Conceptul și coregrafia: Vava Ștefănescu
Coregrafia și interpretarea: Carmen Coțofană, Farid Fairuz, Mihaela Dancs
Soundscape: Vlaicu Golcea