fbpx

Corpuri și povești (in)vizibile – tururi performative ghidate de Valentina De Piante

  • Intersecții
  • Intrare liberă

aprox. 120 min.

23.10.2021

sâmbătă

14:00

Sala Omnia, București

Info

Care este istoria dansului în București? Cine, când și unde a dansat? Până nu demult istoria dansului românesc părea mai degrabă suma absențelor și a gesturilor invizibile, decât o serie de evidențe materiale. Însă, încă de la înființarea sa, Centrul Național al Dansului București (CNDB) a derulat proiecte de recuperare a acestei istorii și de reactivare a memoriei colective. O parte din urmele rămase au fost recuperate din arhive personale și atent inventariate în Arhiva CNDB. Pe parcursul lunii octombrie, te invităm să afli aceste povești de la 10 artiști / performeri din sfera dansului contemporan care îți vor spune istoria dansului din Capitală, în tururi ghidate performative prin oraș. 

Ce îți propunem? 

Corpuri și povești (in)vizibile” este, într-un fel, o continuare a proiectului „Dancing walks”, când v-am invitat să ieșiți la plimbare cu dansatori, care să vă ghideze prin mai multe exerciții transformatoare ale relației cu propriul corp, cu spațiul, cu mediul înconjurător. Proiectul de acum adaugă o dimensiune nouă: pornind de la experiența propriului corp și a relației cu orașul, artiștii te vor ghida spre spațiile în care de-a lungul timpului dansul și-a făcut simțită prezența în viața Capitalei. Memoria creatorilor, energiile și istoriile care au contribuit la construcția culturii coregrafice de astăzi, vor fi reactivate performativ prin texte, imagini, story-telling și enactments. Corpul viu devine astfel o arhivă mobilă care te va conecta cu spații/locuri, istorii/evenimente și oameni din București, care au marcat istoria dansului românesc. Fiecare tur durează între 2 și 3 ore și presupune vizitarea a trei astfel de locuri. 

Nu ne propunem o abordare istoricizantă de recuperare formală a memoriei, ci acționăm performativ, invitându-te într-un proces care te implică fizic și emoțional. CNDB îți propune un proces de chestionare a relației tale cu orașul și o serie de exerciții de activare a propriei memorii corporale. Corpul dansatorului, privit ca o arhivă mobilă, rescrie fragmente de istorie pe care le transmite către participanți și le înscrie în corpurile acestora, reînnoiește modalitățile de conservare, prezentare /reprezentare și circulație a cunoaşterii.

Ce artiști te ghidează performativ prin oraș? 

Artiștii invitați de către CNDB să susțină aceste tururi ghidate performative sunt: Denis Bolborea, Catrinel Catană, Simona Dabija, Simona Deaconescu, Paul Dunca/Paula Dunker, Virginia Negru, Andreea Novac, Maria Mora, Valentina De Piante, Arcadie Rusu. 

Cum te înscrii? 

Pentru fiecare artist/artistă, ai 5 opțiuni de date în care să participi la tururile performative ghidate de acesta/aceasta. Participarea este gratuită în baza înscrierii. Te rugăm să selectezi doar turul la care ești sigur/sigură că poți să participi.

Informații despre tururile performative ghidate de Valentina De Piante:

Punct de plecare: Sala Omnia

Locuri vizitate:
1. Centrul de Expresie Artistică din cadrul Teatrului Odeon  (calea Victoriei, nr. 40-42)
2. Studio Iris Barbura  (Piața Lahovary, nr. 7) 
3. Nocturnele de la Teatrul Țăndărică (calea Victoriei, nr. 48-50)

Biografie Valentina De Piante

Valentina De Piante este lector universitar la U.N.A.T.C.  I.l.Caragiale, doctor în artele perfomative, coordonator de proiecte, coregraf și performer, practician al metodei Feldenkrais®. Coregrafiile ei au fost prezentate în cadrul Explore Festival, ImPulsTanz-Viena, Centrul Național al Dansului, Trois C-L Luxemburg, în diferite Muzee Naționale, în spații urbane nonconvenționale și în natură. A ținut conferințe îmbogățite de o intensă activitate corporală la Wasp Studios, la simpozionul Teching the Teachers-București- Budapest, la Centrul Cinetic și la TEDxYouth-România. În decembrie 2020, primește premiul CNDB ca artist indepedent, iar în decembrie 2019, primește de către dna. prof. Raluca Ianegic premiul CNBD 2019 via Descentrat. 

Ca artist, studiază o abordare circumferențială  asupra conștientizării în diverse formate, împărtășind practicile performative cu alți artiști și oameni de știință. În ultimii ani Valentina extinde practica ei la dimensiunea de ascultare și grijă față de celălalt: în 2018 și 2019, este invitată în cadrul proiectului The Agency of Touch al coregrafei Mădălina Dan și în 2021 în cadrul Consultațiilor, întâlniri 1:1, la CNDB, în parteneriat cu Theatre de la Ville. 

Ca teoretician, dorește să creeze un discurs amplu asupra corpului, între studiul anatomic, fiziologic, imaginar, politic și mitologic. În 2021, publică cercetarea Corpul Cunoscător și participă ca invitat la emisiuni și podcasturi.

Ca pedagog, este interesată de implementarea unor proiecte artistice interdisciplinare în cadrul școlilor, care integrează corpul în educație: proiectul H.e.art-Humans embodying Art, Leonardo.500, Family Arts Project. Ține ateliere de Awareness through Movement săptămânale pentru oricine este pasionat de mișcarea conștientă, de auto-cunoaștere și de descoperire a propriului potențial. 

Printre coregrafiile ei se numară: Le Voix de la Mere, Corporis Memoriae, The Thing doesn’t Touch Me, Body of Grace, M.E.L.T. Motion, Emotion and Lateral Thinking și performance-ul durațional în cadrul proiectului Infuzion#1 (Montage). În 2020, a fost mentor în cadrul proiectului Love for Forest.

Din 2017 colaborează intens cu IndieBox pentru research-uri, spectacole și performance-uri: Earsight, Bad Mamma din Singing Bodie’s Trilogy

În luna septembrie va prezenta instalația performativă [M]others, împreună cu o echipă interdisciplinară de mame artiste. 

În 2016, a fost selectată că fiind una dintre cei [8:tension] coregrafi de la Festivalul International de la Viena. 

Este membru fondator al asociației  Viu Grai și colaborează cu Indie Box, Centrul National al Dansului, Arhipera, Montage, Graphis 122, Re-Creăm și cu asociația  Dante Alighieri-București. 

Din 2021 este artist AREAL.

Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

17.10.2021

duminică

13:00

duminică

13:00

Corpuri și povești (in)vizibile - tururi performative ghidate de Valentina De Piante

Corpuri și povești (in)vizibile - tururi performative ghidate de Valentina De Piante

23.10.2021

sâmbătă

16:00

sâmbătă

16:00

Corpuri și povești (in)vizibile - tururi performative ghidate de Valentina De Piante

Corpuri și povești (in)vizibile - tururi performative ghidate de Valentina De Piante

23.10.2021

sâmbătă

18:00

sâmbătă

18:00

Corpuri și povești (in)vizibile - tururi performative ghidate de Valentina De Piante

Corpuri și povești (in)vizibile - tururi performative ghidate de Valentina De Piante

30.10.2021

sâmbătă

12:00

sâmbătă

12:00

Corpuri și povești (in)vizibile - tururi performative ghidate de Valentina De Piante

Corpuri și povești (in)vizibile - tururi performative ghidate de Valentina De Piante

Știri

Sari la conținut