Corpuri și povești (in)vizibile – tururi performative ghidate de Simona Deaconescu
- Intersecții
- Intrare liberă
aprox. 120 min.
10.10.2021
duminică
16:00
Bilete
Info
Care este istoria dansului în București? Cine, când și unde a dansat? Până nu demult istoria dansului românesc părea mai degrabă suma absențelor și a gesturilor invizibile, decât o serie de evidențe materiale. Însă, încă de la înființarea sa, Centrul Național al Dansului București (CNDB) a derulat proiecte de recuperare a acestei istorii și de reactivare a memoriei colective. O parte din urmele rămase au fost recuperate din arhive personale și atent inventariate în Arhiva CNDB. Pe parcursul lunii octombrie, te invităm să afli aceste povești de la 10 artiști / performeri din sfera dansului contemporan care îți vor spune istoria dansului din Capitală, în tururi ghidate performative prin oraș.
Ce îți propunem?
„Corpuri și povești (in)vizibile” este, într-un fel, o continuare a proiectului „Dancing walks”, când v-am invitat să ieșiți la plimbare cu dansatori, care să vă ghideze prin mai multe exerciții transformatoare ale relației cu propriul corp, cu spațiul, cu mediul înconjurător. Proiectul de acum adaugă o dimensiune nouă: pornind de la experiența propriului corp și a relației cu orașul, artiștii te vor ghida spre spațiile în care de-a lungul timpului dansul și-a făcut simțită prezența în viața Capitalei. Memoria creatorilor, energiile și istoriile care au contribuit la construcția culturii coregrafice de astăzi, vor fi reactivate performativ prin texte, imagini, story-telling și enactments. Corpul viu devine astfel o arhivă mobilă care te va conecta cu spații/locuri, istorii/evenimente și oameni din București, care au marcat istoria dansului românesc. Fiecare tur durează între 2 și 3 ore și presupune vizitarea a trei astfel de locuri.
Nu ne propunem o abordare istoricizantă de recuperare formală a memoriei, ci acționăm performativ, invitându-te într-un proces care te implică fizic și emoțional. CNDB îți propune un proces de chestionare a relației tale cu orașul și o serie de exerciții de activare a propriei memorii corporale. Corpul dansatorului, privit ca o arhivă mobilă, rescrie fragmente de istorie pe care le transmite către participanți și le înscrie în corpurile acestora, reînnoiește modalitățile de conservare, prezentare /reprezentare și circulație a cunoaşterii.
Ce artiști te ghidează performativ prin oraș?
Artiștii invitați de către CNDB să susțină aceste tururi ghidate performative sunt: Denis Bolborea, Catrinel Catană, Simona Dabija, Simona Deaconescu, Paul Dunca/Paula Dunker, Virginia Negru, Andreea Novac, Maria Mora, Valentina De Piante, Arcadie Rusu.
Cum te înscrii?
Pentru fiecare artist/artistă, ai 5 opțiuni de date în care să participi la tururile performative ghidate de acesta/aceasta. Participarea este gratuită în baza înscrierii. Te rugăm să selectezi doar turul la care ești sigur/sigură că poți să participi.
Informații despre tururile performative ghidate de Simona Deaconescu:
Punct de plecare: Sala Omnia
Locuri vizitate:
1. Studio Floria Capsali – Institut Superior de coregrafie (str. Ion Brezoianu, nr. 51)
2. Orion Balet din cadrul Centrului Cultural Tinerimea Română (str. Johann Gutenberg, nr. 19)
3. Centrul Multi Art Dans (str. 11 Iunie, nr. 41)
Biografie Simona Deaconescu
Simona Deaconescu este coregrafă și regizoare de filme experimentale, lucrând transdisciplinar, la granița dintre performance, instalație și cinematografie. Prin arta ei, Simona explorează criza percepției în societatea contemporană și posibile scenarii din viitor ale corpului. A studiat în paralel Coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București și Regie de Film la Universitatea Media. A primit bursa danceWEB (2014), Premiul CNDB (2016), a fost artistă Aerowaves Twenty18 și Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer în 2019. În ultimii doi ani, Simona a fost artistă rezidentă a proiectelor europene Moving Digits și Biofriction. În prezent, Simona este artistă Forecast, sub mentoratul coregrafei Mathilde Monnier.
Lucrările sale au fost prezentate la nivel internațional în festivaluri, spații neconvenționale, cinematografe, galerii și muzee. În 2014, a fondat propria companie de dans, Tangaj Collective, iar din 2015 este co-fondatoarea și directoarea artistică a Bucharest International Dance Film Festival.
Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.
10.10.2021
duminică
12:00
duminică
12:00
15.10.2021
vineri
18:00
vineri
18:00
23.10.2021
sâmbătă
18:00
sâmbătă
18:00
24.10.2021
duminică
18:00
duminică
18:00
Știri