Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) #5
- Festival
4-8 septembrie 2019

Info
Cea de-a cincea ediție Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, va avea loc între 4 – 8 septembrie, la București.
Tema acestei ediții este The Network/ Rețeaua, marcând începutul unei noi faze de dezvoltare a festivalului, atât prin integrarea în programarea oficială a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artiști vizuali, animatori și muzicieni, cât și prin inițierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice dedicat scenariilor de mediu și lungmetraj care se află în prima fază de creație.
BIDFF #5 se va desfășura la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Dansului București, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, dar și în spații neconvenționale, precum Fabrica Gastropub și Apollo 111.
Programul complet al festivalului se găsește pe: http://www.bidff.ro
BIDFF, în parteneriat cu CNDB, organizează 3 evenimente inedite în datele de 4, 6 și 7 septembrie.
cine(dans)concert cu filme de arhivă și Karpov not Kasparov
Un program curatoriat în parteneriat cu Arhivele Dansului: deschis pentru (re)inventar(e)!, proiect inițiat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și co-finațat de AFCN. Materialele filmografice provin din arhiva ANF. Curatori secțiune: Corina Cimpoieru, Responsabil Arhiva CNDB, și Bogdan Movileanu, Redactor ANF.
Miercuri, 4.09.2019, ora 21:00, 45 min, intrare liberă
O radiografie a filmului de dans, prezentată prin 16 producții de arhivă realizate între 1927 până la 1972.
Unul dintre cele mai așteptate filme din selecție este comedia ”Lache în harem ” (1928, regia Marcel Blossoms) în care vor putea fi urmărite ipostaze efemere ale dansului în sincron cu “noile media” ale filmului mut din anii ’20, interpretate de Elena Penescu Liciu (prim-balerină la Opera din Cluj), alături de trupa de balet a Teatrului Cărăbuș.
“Actualitatea artistică” a dansului este popularizată în jurnalele românești, proiectate în sălile de cinema înaintea filmelor de lungmetraj. Spectacole precum cel al dansatorului japonez Masamy Kumy, al Teatrului American de Balet Aaron Copland sau al trupei de balet London Burre Fantasy sunt parte a unui colaj de recitaluri internaționale care va putea fi urmărit în premieră în cadrul serii de proiecții cine(dans)concert.
Fimele vor fi prezentat ca parte a unui cine concert Karpov not Kasparov. Unul dintre cele mai bune produse de export synth pop/ dance/ electronic din Romania, Karpov not Kasparov, au cântat in ultimii ani pe scene de club și la festivaluri din toata Europa. Sunetul lor aminteste de disco-ul anilor ’80 fiind optimist și dansabil. Anul acesta, Karpov not Kasparov au acceptat invitația BIDFF de a face un cine-concert pornind de la filmele din Arhiva CNDB.
Competiția oficială BIDFF (Scurtmetraje românești)
Vineri, 6.09.2019, ora 21:00, 50 min, intrare pe bază de bilet
Regizori și coregrafi români se întâlnesc anul acesta în web-ul complicat al sinelui. Aceștia explorează tumultul zilnic, restabilind conexiunea cu propriile corpuri, descoperind noi căi către fantezii inadecvate. Opt scurtmetraje experimentale și o animație te vor face să te întrebi cum să te conectezi cu tine și cu mediul în care trăiești.
Line-up:
- WHEN NO ONE’S WATCHING (2’49’’, 2018, CA / RO, R/C: Teodora Zamfirescu)
- PENDULUM (5’, 2019, RO, R: Ioana Mischie)
- SINGING BODIES (3’38’’, 2018, RO, R: Lavinia Pollak, C: Valentina de Piante, Denis Bolborea)
- |DIS|CONNECTED (3’57’’, 2019, RO, R: Maria-Luiza Dimulescu, Cătălin Rugina, C: Maria-Luiza Dimulescu)
- RIVERƧE (04’06’’, 2019, RO, R: Daniel Dragoescu, C: Svitlana Pashko / Daniel Dragoescu)
- BOOT CAMP (5’18’’, 2019, RO, R/C: Camelia Neagoe)
- SOUP (4’50’’, 2019, RO, R: Corina Andrian, C: Mariana Gavriciuc, Beatrice Tudor)
- SINGURI ACASA / HOME ALONE (13’47’’, 2019, RO, R: Jean-Lorin Sterian, C: Carmen Coțofană)
- MTV IS MY FRIEND (în afara competiției, 6’33’’, 2019, RO, R: Radu Popovici)
Cu susținerea Cinedans Amsterdam (Cinedans on Tour), secțiune curatoriată de Bucharest International Experimental Film Festival
Sâmbătă, 7.09.2019, ora 20:00, 96 min, intrare pe bază de bilet
Secțiunea off competition, Corporealities, este compus din cinci filme foarte speciale, ale căror autori au decis să pornească într-o călătorie mereu fascinantă prin teritoriile infinite ale experienței umane. Cu fiecare dintre filme, descoperim un nou tip de limbaj fizic, creat special pentru a trezi emoția spectatorului la un nivel pe care nicio altă artă în afara dansului nu îl atinge. Nu e de mirare că filmele de dans din program acoperă o plajă de emoții și situații care se întinde de la experiența amară a singurătății la hiperactivitatea din jungla modernă a finanțelor, de la relațiile de familie și între generații la comunitățile post-internet.
Line-up:
- NÉANTS (10′, 2015, CA, R: Nellie Carrier)
- PARALYSIS (23′, 2015, NL, R: Karel Van Laere)
- SHE/HER (11′, 2015, NL, R: Sonja Wyss)
- VOICES OF FINANCE (35′, 2015, NL, R: Clara Van Gool)
- NOVACIÉRIES (17′, 2015, FR, R: (LA)HORDE)
Credit foto: Alina Ușurelu
Producția
Asociația Tangaj Dance
Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri
Proiectul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab și ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc și susținut de DHL, Techir și Super – Festivalul de filme făcute deadolescenți. Ediția a V-a a BIDFF este organizată în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, Arhivele Dansului, Institutul Francez – Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Fabrica Gastropub,Institutul Cervantes la București, Apollo 111, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Cinedans Amsterdam (Cinedans on Tour), Fiver International Screendance Movement.