BIEFF 2014 Warm-Up: Dance Cinema @ CNDB
- Proiecție scurtmetraje
- În cadrul BIEFF/ Festivalul Internațional de Film Experimental București
120 min.

Info
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM EXPERIMENTAL BUCUREŞTI/ BIEFF are ca principal centru de interes experimentul în cinema şi artă vizuală.
BIEFF este primul eveniment din Romania dedicat filmului de avangardă, o iniţiativă necomercială şi educaţională, având ca scop susţinerea creaţiilor inovatoare şi a artiştilor cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane şi care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.
PROGRAM:
RIVERS RETURN (de Joe Vanhoutteghem, Belgia / Slovenia, 2011, 12’)
Combinând muzica de vioară, o coregrafie simbolică şi imagini ale schimbării neîncetate și ale efemerului, RIVERS RETURN este o experienţă emoţională puternică, o alegorie aproape magică a vieţii văzute ca un flux neîntrerupt de evenimente, în continuă transformare. În timp ce limitele temporale se dovedesc închipuite, trecutul, prezentul şi viitorul amestecându‐se constant, povara timpului devine din ce în ce mai reală. Prinşi într‐o fugă fără destinaţie aparentă, personajele se grăbesc inutil, închistându‐se în costume şi apoi evadând, având nevoie de o viaţă intreagă pentru a găsi iubirea. Acest eseu visual despre destinul ființei umane trezeşte în spectator realitatea efemerităţii, a unei vieţi scurgându‐se la fel de rapid ca apa unui râu.
OFF GROUND (de Boudewijn Koole, Olanda, 2013, 13’)
Câștigător al Premiului Publicului la Cinedans Festival Amsterdam 2013, OFF GROUND este un mix conceptual de coregrafie și cinema, despre puterea și frumusețea legăturilor afective. Pe un teritoriu vizual suprarealist, în care vedem cum sufletul se desprinde de corp, o mamă și un fiu își articulează prin dans trecutul și prezentul. Un film emoționant, care folosește corpurile în mișcare ca mijloc de expresie a emoției trăite atunci când doi oameni trebuie să se despartă, în vreme ce granița dintre realitate și iluzie și cea dintre viață și moarte se relativizează.
EGON (de Michiel van Jaarsveld, Olanda, 2013, 9’)
Simptomele de febră fac ca ultimele zile din viața pictorului austriac Egon Schiele (EGON) să pară că trec
dincolo de limitele unui timp şi spaţiu precis. Portretele sale stilizate prind viaţă și îl împing din ce în ce mai aproape de moarte. Ceea ce aduce la viaţă opera sa cu totul specială, într‐un mod pe cât de romantic, pe atât de crud și nemilos. Însoțită de sonorități melancolice, realitatea alb‐negru devine un vis febril, în care mișcările puternice, expresive explorează granița dintre frumusețe și erotism pe de o parte, și dezintegrare și perversitate de cealaltă parte.
COLLECTIVE IDENTITY (de Sandra Mavhima & Radu Aldea, România, 2012, 15’)
Combinând elemente de dans clasic şi dans contemporan, bazate pe mișcări generate de emoții, COLLECTIVE IDENTITY este o călătorie în mintea dansatorilor, în încercarea lor de a‐şi recăpăta unicitatea. Un eseu senzorial despre un grup de dansatori care se confruntă cu frica, dragostea și durerea și care caută să se regăsească odată ce renunță să mai creadă în ceea ce ar trebui să fie.
EARLY RISING FRANCE (de Hugo Chesnard, Franța, 2011, 22’)
Câștigător al Premiului Publicului la Clermont‐Ferrand 2012 și nominalizat în 2012 la premiile César, EARLY RISING FRANCE este o comedie muzicală exuberantă impregnată de militantism social. În registrul musicalului, filmul dezbate problematica nerespectării drepturilor imigranților, pornind de la un fapt real: „Souleymane, un angajat fără acte, a fost arestat în vara lui 2006 la locul său de muncă şi deportat în Mali. Acest om avea un loc de muncă, o soţie, un copil şi trăia în Franţa de mai mulţi ani. Avionul care ar fi trebuit să-l readucă în Mali nu a mai decolat din cauza protestului pasagerilor”, povestește regizorul. Filmul ridică problematica solidarității și vinovăției sociale, fiind cu siguranță o rampă de lansare a discuțiilor în contradictoriu.
IMMORTELLE (de David Verbeek, Olanda / Taiwan, 2012, 16’)
Coregrafia și cinema‐ul se întâlnesc în tulburătorul IMMORTELLE, o poveste de dragoste destrămată, în care durerea despărţirii este vizualizată într‐un mod cu totul surprinzător și fascinant. Recent separaţi, protagoniştii încearcă să‐şi continue viaţa în mod normal, dar sentimentele care persistă în fiecare dintre ei se materializează în lumea exterioară. Interioarele pustii și neprimitoare, ce par a fi un ecou al golului lor interior, sunt invadate de dubluri cadaverice ale foştilor iubiţi. Aceste plăsmuiri ale minţii personajelor se zbat între viaţă şi moarte: ultima suflare a relaţiei. O experiență profund emoţională, filmul vorbește despre sentimente atât de puternice încât, în căutarea vindecării, pun stăpânire pe realitate.
NATION FOR TWO (de Chaja Hertog & Nir Nadler, Olanda, 2012, 16’)
Mix de land art, performance și stop‐motion, NATION FOR TWO este un eseu vizual suprarealist pe ideea că dragostea nu cunoaște frontiere. Inspirat de propriile biografii ale autorilor, filmul urmărește un bărbat și o femeie care, pentru a fi împreună, străbat, pe sub pământ, planeta, dintr‐un capăt spre celălalt, trecând prin păduri, deșert, spații urbane sau zone de război. Eleganța formală a filmului se împlinește o dată cu întâlnirea fascinantă vizual a celor doi, într‐un loc unde limitele fizice ale spațiului sunt abolite. „În călătoria noastră unul spre celălalt, între Europa și Orientul Mijlociu, ca să putem rămâne împreună ne‐am confruntat cu numeroase bariere și obstacole birocratice, care au inspirat colaborarea noastră la acest proiect.”, spun regizorii.
Preşedinte onorific BIEFF: Peter Greenaway
Director BIEFF: Copel Moscu
Curator: Adina Pintilie
Finanțat de
Centrul Național al Cinematografiei (CNC)
Sponsori
CineLabs, Abis, Dacia
Parteneri
Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Suediei la București, Konrad Adenauer Stiftung, Ambasada Israelului la București, Acción Cultura Española, Institutul Francez din București, Ambasada Franței, Institutul Goethe, Institutul Balassi, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Italian, Universitatea Națională de Arte București (UNArte), Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematrografica I.L. Caragiale, CInema Pro, Ambasada Finlandei la București, Centrul Ceh, German Films, Galateca, Centrul Național al Dansului București, Lara Zankoul Photography, noumax, Book Travel, Lente Cafe, La mama
Parteneri media
TVR, Digi 24, Ca-n Filme, Sapte seri, Cinemagia, Mediafax, FNE, Cineuropa, B365.ro, FilmReporter.ro, CineFan.ro, Orașul meu, GQ, Sub 25, La Punkt, Cooperativa Urbana, AaRC, Ceașca de Cultură, Apropo TV, Urban.ro, Think Outside the box, RAM, Paspartu, Calendar Evenimente, ArtOut, ONE, societatesicultura.ro, Cinema RX, 121,ro, IFestival, Cărturești, IQAds, România Pozitivă, LiterNet, Deignist, etlokal, FilmSense, vinsieu, Studenție.ro, Dor de ducă, Ziarul Metropolis, PostModern.ro, Ginger Group
Cu sprijinul
Quinzaine des Realisateurs Cannes, Forum Expanded, Arsenal, Centre Pompidou, International Film Fest Rotterdam, IDFA, International Short Film Festival Oberhausen, Cinedans, Tampere Film Festival, Indie Lisboa, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, NISI MASA, Eye, Swedish Film Institute, sixpack film, AV-ARKKI, LIMA, VDB, LUX, agencia, The Match Factory
Presa
Bucharest International Experimental Film Festival – BIEFF 2014 / România Pozitivă
Florin Ghindă
Link
ICR oferă Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Experimental București – BIEFF 2014
Link
BIEFF 2014 Catalogue
Vadim Ciocazan
Link
Ce mai vedem la BIEFF 2014 / Urban.ro
Link
Bucharest International Experimental Film Festival BIEFF 2014 / Acción Cultura Española
Link