ALT Concurs Național de Coregrafie, Ediția a III-a / Competiţie
- Dans & performance
- În cadrul ALT Concurs Național de Coregrafie, ediția a III-a
Info
Spectacole participante în cadrul competiţiei:
Breaking Point
Vis sau realitate? Alegem să visăm cu ochii închiși sau cu ochii deschiși? Am putea să trecem peste limitele realității sau ar trebui să ne oprim la fiecare barieră? Atingerea este elementul ce poate schimba întregul curs al vieții umane. Este legătura dintre realitate și ficțiune, punctul culminant în care suntem puși să alegem drumul dorit. Și totuși, rămâne întrebarea: visăm când trăim sau trăim când visăm?
Durată: 15 min
Life in progress Eli 12
„Life în progress Eli 12” este un moment performativ, care s-a născut în urma unui laborator, având ca protagonistă o adolescentă de 12 ani. „Am început să lucrez cu Eli de când avea 6 ani, timp în care experienţa scenei, alături de dansatori profesionişti, dar şi procesul de creştere, a propulsat-o într-o altă etapă”, susține Arcadie Rusu. Laboratorul de cercetare şi creaţie coregrafică porneşte de la câteva teme specifice universului adolescenţilor: maturizarea, depăşirea unor tabuuri, relaţiile problematice copii-societate, pe care coregraful le-a dezvoltat alături de Eli, pe parcursul unui atelier de creație.
Durată: 15 min
GIF
Este un dialog, deseori telepatic, în care ne implicăm total corpul și gândurile, atenția, prezența scenică. O experiență alcătuită din trei secvențe, care se construiesc pe parcursul piesei în contrast și în crescendo, dar nu la nivelul energiei mișcării, ci la nivelul progresului intimității, al înțelegerii reciproce. Pe parcursul unei anumite perioade de timp, secvențe din acest dialog coregrafic sunt transmutate în stradă, sub forma unor performance-uri autonome, invitând trecătorii să aducă un feedback ori să participe activ prin ceea ce își aleg ei.
Durată: 20 min
Quantified Self
Performance-ul va începe cu un text simplu, alcătuit din trecerea în revistă a dimensiunilor și greutății obiectelor și a altor elemente care compun spațiul înconjurător, încercând pe parcurs să fac din aceste numere un soi de decor invizibil, care crește și se întinde invaziv, anost și absurd în jur. Voi încerca așadar să construiesc din toată această materie, un fel de spațiu nou, o platformă din care la final să irumpă corpul performer-ului care propune această altă experiență viabilă, complet diferită, cea a corpului eliberat de precizia obsesivă a cuantificării, care se „bălăcește” ca peștele în apă, într-un mediu mult mai plăcut și anume cel al mișcării caligrafiate în ritmul sunetului într-o coregrafie site – specific.
Durată: 25 min
Echo
Trezirea este o modificare a conștiinței ce are loc atunci când gândirea și conștiința se separă. În general, nu este vorba despre o întâmplare, ci despre un proces prin care se trece. Chiar și aceia care experimentează o trezire bruscă, dramatică și ireversibilă, parcurg apoi un proces în care noua stare de conștiință curge în tot ce fac și le transformă gândirea și implicit viața. Care este relația dintre conştiinţă și gândire? Conştiinţa este spațiul în care există gândurile, atunci când spațiul acela a devenit conștient de el însuși.
Durată: 20 min
Virgo
„Virgo” este un proiect care îşi are ca sursă de inspiraţie lumea satului arhaic românesc. Un timp guvernat de multe reguli nescrise şi crezuri care fac parte din viaţa de zi cu zi a omului, reguli al căror rol este de a menţine „liniştea casei” şi a căror încălcare poate fi fatală. În proiectul nostru, dorim să scoatem la lumină această lume uitată, plină de mister şi mituri. Ne concentrăm atenţia asupra statutului și vieţii femeii, cât și asupra unui aspect delicat al acesteia – virginitatea ei. O viaţă deloc simplă, dictată pas cu pas de către vocea misterioasă şi ascunsă a satului.
Durată: 17 min
BIP
„BIP” a apărut ca o necesitate a căutării unei personalități și a unui corp care să se potrivească acesteia. Vorbește despre o lume interioară, clădită în urma unei presiuni exterioare. Structura mozaicată condiționează în permanență modificarea spațiului, oferind flashuri care obligă la contemplație. „BIP” vine sub forma unei serii de întrebări și nu ca un răspuns utopico-perfect.
Durată: 17 min
Breaking Point
Coregrafia: Daniel Dragomir
Cu: Daniel Alexandru Dragomir, Diana Chira, Cristian Hariga, Alina Radu, Teodora Velescu
Life in progress Eli 12
Coregrafia: Arcadie Rusu
Cu: Maria Elisabeta Mihai
GIF
Coregrafia și interpretarea: Georgiana Dobre, Elena Copuzeanu
Quantified Self
Coregrafia și interpretarea: Elena Copuzeanu
Echo
Coregrafia: Răzvan Stoian
Cu: Răzvan Stoian, Diana Bejan, Simona Dabija, Ema Constantin, Bianca Bor, Anda Stoian
Virgo
Coregrafia și interpretarea:Beatrice Tudor, Mariana Gavriciuc, Petra-Antonia Binder, Cristina Tudor
BIP
Coregrafia: Georgeta Corca
Cu: Georgeta Corca, Oana Zara, Ana-Maria Iorga, Andreea Anghel, Teodora Budescu, Simona Dabija
ALT Concurs este un proiect cultural organizat de Asociația Secția de Coregrafie.
Finanțat de
ArCub, în cadrul programului cultural ”Ești București”
Parteneri privați
Martz Contemporary Dance Company, L1 Association, X si 0 Dance Project, Aqua Carpatica, Baneasa/Grand Cinema & More, Dance Planet, WASP.
Parteneri instituționali
CNDB, Biblioteca Națională a României, Ambasada Spaniei la București, Institutul Balassi.
Parteneri media
TVR2, Radio Romania Cultural, Radio Tananana, bazavan.ro, horiaghibutiu.ro.
Presa
Instantanee fascinante de la ALT Concurs Național de Coregrafie/ Blog de ziarist
Horia Chibuțiu
Link 1