After.Life_poezie spațială: lecture participativ
- Lecture participativ
- Intrare liberă
120 min.
Info
Între 8 septembrie și 15 octombrie, proiectul After.Life propune o serie de evenimente care explorează imaginarul colectiv legat de viața de după moarte prin medii artistice diverse.
Vino vineri, 8 septembrie, să descoperi misterul din spatele poeziei spațiale, în care artista Katya Zorina (RUS) va ține o prezentare în care va explica care este legătura pe care ea a descoperit-o între versuri și spațiu, după care va susține un atelier deschis.
Lecture-ul va avea loc în limba engleză. Participarea este gratuită și deschisă tuturor celor interesați.
„Pentru mine poezia vorbește despre spațiu. Privesc spațiul ca pe o capacitate de a te mișca, sau a rămâne suspendat. Sau amândouă. E o structură care poate fi aplicată în performance, în teatru sau în instalații, ca formă de organizare atât la nivel de formă, cât și la nivel de mișcare. Poți lăsa poezia să creeze structuri în cadre organizate, sau poți s-o transformi prin propria ta prezență. Spațiul este poezie și imaginea e mișcare. Pentru mine este esențială integrarea spațiilor dintre corp și minte.” — Katya Zorina
CE VOM FACE?
În cadrul acestei prezentări ne vom concentra pe optica poeziei și pe capacitatea ei de a transfera metafore. Vom aplica teorii în structuri performative, folosind instrumente ale sistemului Human Design, și vom lucra cu chimia la nivel de grup. În funcție de tiparele personalităților participanților, ne vom organiza câte cinci, în grupuri pe care le Katya le numește „pentas”. Acestea pot fi funcționale sau disfuncționale, însă vor avea sens ca un tot, în dinamica lor trans-aurală.
La finalul întâlnirii, Katya va selecta o serie de participanți pe care îi va invita la un atelier gratuit, ce va avea loc între 14-16 septembrie la Centrul Național al Dansului. În cadrul lui, vom lucra la un performance de grup, ce va fi prezentat publicului în seara de 17 septembrie.
DESPRE PERFORMANCE
Proiectul IAMLALLA (EUSUNTLALLA) este un performance spațial în care Katya Zorina alege inițial oameni atrași de mistica poeziei scriitoarei de secol XIV Kashmire Lalleshvary, alături de care constuiește o lectură vie a unui pasaj de poezie ce se va pierde, într-un final, în liniște.
Performance-ul a mai avut loc la Muzeul Artei Estice și Vestice din cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Odessa – Into The Roots. Lectura vie #iamlalla a fost prezentată în timpul unei ceremonii a ceaiului facilitată de Yugen și susținută de spațiu, de prezență și liniște. A fost un eveniment al sincronicității și auto-exprimării, în care procesul de lucru s-a pliat pe regulile momentului, atrăgând interacțiuni atât din partea publicului, cât și a participanților.
Katya Zorina este absolventă a Institutului de Artă Contemporană ICA din Moscova și a masteratului la Valand School of Fine Arts, Suedia, însă a activat mai mult în domeniul performance-ului și al teatrului decât în spații expoziționale. Practică forme de dans precum contact improvisation, butoh și ideokinesis. Facilitează evenimente și predă.
Artist nomad, preferă să lucreze din mers. Ca poet spațial conjugă aspecte teoretice cu somatica. Analist și consultant în sitemul Human Design și BG5 (inginerie de grup), folosește aceste instrumente pentru a experimenta în cadrul structurilor performative.
http://www.katorina.com/
În cadrul proiectului After.Life, cuplul de poeți și artiști Alexander Omelchenko (Sasha Dodo) și Katya Zorina (RUS) fac echipă cu trei artiști români pentru a crea o pleiadă de ateliere, performance-uri și laboratoare care construiesc, strat după strat, un spectacol de dans contemporan. Pentru mai multe detalii despre proiect, urmăriți pagina petec.
Coordonat de
Smaranda Găbudeanu, prin intermediul Asociației Pentru Teatru și Carte (PETEC)
Finanţat de
Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB prin programul București – Oraș participativ.
Parteneri
CNDB, Make a Point, Biblioteca Națională a României, Romano ButiQ, Grupul de inițiativă Civică Lacul Tei, Palatul Universul, UNATC „I.L.Caragiale”, Hipocampus, Studioul Universul.
Parteneri media
Revista Garbo, LiterNet, Modernism, onlinegallery.ro, Feeder.