fbpx

Știri

08.3.2024

back

De 8 martie urăm tuturor femeilor La mulți ani! plini de egalitate și solidaritate

De 8 martie urăm tuturor femeilor La mulți ani! plini de egalitate și solidaritate

De 8 martie urăm tuturor femeilor La mulți ani plini de egalitate și solidaritate și ne amintim de toate cele care au luptat de-a lungul timpului pentru idealuri feministe.

Astăzi vă prezentăm în cadrul seriei #booksonthedancefloor o selecție făcută de colega noastră, Corina Cimpoieru – 8 cărți exemplare despre femei și practicile lor artistice, din timpuri și locuri diferite. Cărțile fac parte din 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐂𝐍𝐃𝐁, ale cărei program și regulament le AICI.

𝟏. 𝐅𝐞𝐦𝐢𝐧𝐢𝐧𝐞 𝐅𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞𝐬. 𝐏𝐞𝐫𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐧𝐜𝐞, 𝐃𝐚𝐧𝐜𝐞, 𝐖𝐚𝐫, 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐫𝐨𝐭𝐢𝐜𝐢𝐬𝐦., Adrien Sina , les presses du reel, 2011

O reexaminare a rolului avangardelor feminine în domeniul spectacolului și al dansului: o publicație cuprinzătoare, cu peste 2500 de ilustrații color, alături de materiale documentare despre Valentine de Saint-Point, Marinetti, futurism, Canudo, baletele rusești, expresionismul german și american (fotografii originale, scrisori manuscrise, desene, xilogravuri, manifeste, prime ediții și efemeride).

𝟐. 𝐑𝐚𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥𝐢𝐳𝐢𝐧𝐠 𝐜𝐚𝐫𝐞. 𝐅𝐞𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐐𝐮𝐞𝐞𝐫 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐬𝐦 𝐢𝐧 𝐜𝐮𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠, Sternberg Press, 2021

Ce se întâmplă atunci când etica feministă și queer a îngrijirii este pusă în practica curatorială? Ce se întâmplă atunci când noțiunea de îngrijire bazată pe politici de relaționare, interdependență, reciprocitate și capacitate de răspuns informează practicile de curatoriat? Prezentate prin intermediul unor eseuri teoretice critice, studii de caz bazate pe practică și manifeste, eseurile din această carte oferă perspective din diverse contexte și geografii.

𝟑. 𝐅𝐞𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭 𝐀𝐫𝐭. 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐬𝐦 𝐚𝐧𝐝 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐯𝐢𝐬𝐦, Katy Deepwell (ed.), Valiz, 2020

Artivismul și activismul artei feministe, două fețe ale aceleiași monede, apar atunci când arta se apropie, se dezvoltă sau se transformă în activism și invers, când activismele devin artivisme. În ambele, arta apare în diferite forme de intervenție politică, atât la nivel individual, cât și la nivel comun sau colectiv, evidențiată în acțiuni, evenimente, identificări și practici. Acest volum dezvăluie diversitatea acestor practici și realități.

𝟒. 𝐕𝐚𝐥𝐢𝐞 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐫𝐭 – 𝐀𝐑𝐂𝐇𝐈𝐕, Kunsthaus Bregenz, 2012

Într-un mod revoluționar, începând cu 1968, artista austriacă VALIE EXPORT a deschis calea artei feministe și critice din punct de vedere social. Acest catalog conține numeroase reproduceri din arhiva artistei și documentează, de asemenea, modul de lucru cu care VALIE EXPORT abordează și se angajează în legătură cu o temă. Lucrări precum TAPP und TASTKINO și Aktionshose: Genitalpanik sunt prezentate nu doar ca lucrări autonome, ci și în contextul materialelor de referință din arhivă.

𝟓. 𝐇𝐨𝐰 𝐭𝐨 𝐦𝐞𝐧𝐝: 𝐌𝐨𝐭𝐡𝐞𝐫𝐡𝐨𝐨𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐈𝐭𝐬 𝐆𝐡𝐨𝐬𝐭𝐬, Iman Mersal, Sternberg Press, 2018

Iman Mersal, poetă egipteană, prezintă în această carte o nouă narațiune a maternității, trecând de la spații interioare și exterioare, jurnale, lecturi și reprezentări fotografice ale maternității pentru a pune sub semnul întrebării reprezentările vechi și actuale ale maternității și spațiul aferent al iubirii necondiționate, vinovăției, obiectivelor personale și așteptărilor tradiționale.

𝟔. 𝐈𝐧𝐬𝐮𝐫𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐌𝐞𝐝𝐞𝐞𝐢. 𝐑𝐚𝐝𝐢𝐜𝐚𝐥 𝐖𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭𝐬 𝐛𝐞𝐡𝐢𝐧𝐝 𝐭𝐡𝐞 𝐈𝐫𝐨𝐧 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐚𝐢𝐧, Verlag der Buchhandlung Walter Konig, 2019

Acest volum reunește 36 de artiste din spatele Cortinei de Fier care au activat între anii 1961 și 1989, încercând o contextualizare a producției artistice feminine nonconformiste din blocul estic. Explorând modul în care aceste artiste au produs lucrări în termenii mitologiei, protestului și autodefinirii, Insurecția Medeei rescrie narațiunea dominată de bărbați a artei europene postbelice.

𝟕. 𝐓𝐡𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐜𝐞 𝐨𝐟 𝐧𝐨𝐧-𝐯𝐢𝐨𝐥𝐞𝐧𝐜𝐞, Judith Butler, Verso, 2021

Cartea lui Judith Butler arată cum o etică a nonviolenței trebuie să fie legată de o luptă politică mai amplă pentru egalitate socială. Mai mult, ea susține că nonviolența este adesea înțeleasă greșit ca o practică pasivă care emană dintr-o regiune calmă a sufletului sau ca o relație etică individualistă față de formele de putere existente. Dar, de fapt, nonviolența este o poziție etică care se găsește în mijlocul câmpului politic.

𝟖. 𝐓𝐡𝐞 𝐛𝐨𝐨𝐤 𝐨𝐟 𝐀𝐍𝐍𝐀 𝐃𝐀𝐔𝐂̌𝐈́𝐊𝐎𝐕𝐀́, Futura Books, 2017

Cartea Annei Daučíková este o încercare incompletă de a rezuma cele mai importante subiecte din opera primei artiste feministe și queer cehoslovacă. Emigrarea și șederea în Rusia anilor 1980, determinarea prin sexualitatea nenormativă la poziția de „celălalt” și dorința în raport cu vizualizarea experienței senzuale, legătura dintre trecut și prezență, toate se întrepătrund în tema corpului politic.