În vara aceasta, Centrul Național al Dansului București (CNDB) este înainte de orice un spațiu de întâlnire în care diferențele de orice fel, dar mai ales cele legate de vârstă, statut social, pregătire, cunoștințe și experiență devin irelevante, deoarece dansul devine liantul care aduce împreună oameni foarte diferiți.
CNDB este una dintre puținele instituții de cultură care își continuă activitatea peste vară și în acest context lansează „Dansuri de curte”, un proiect în care curtea din Bd. Mărășești 80-82 va găzdui colective artistice ce reunesc peste 40 de artiști independenți, care vor propune publicului nespecializat ateliere, jocuri, prezentări cu extrase din lucrări coregrafice, expoziții, instalații interactive, petreceri și alte activități care au în centrul atenției dansului contemporan.
CNDB se asociază în acest program cu Linotip – Centrul Independent Coregrafic, Asociația DeLaZero, colectivul Descentrat, Tranzit.ro și implică o serie de artiști independenți precum Valentina de Piante, Mădălina Dan, Cristina Lilienfeld, Andreea David, Maria Baroncea și Virginia Negru.
Evenimentele vor avea loc în fiecare weekend, începând cu 8 august și până la debutul lunii octombrie.
Descoperă programul „Dansuri de curte”:
AUGUST
Sharing practices & dance party by LINOTIP
Data: 8 august
Ora: 18:00
Ce se întâmplă atunci când lucrezi la un spectacol? Care este partea nevăzută de public? Linotip invită publicul la un laborator deschis susținut de coregrafa Ioana Marchidan, care va oferi o privire în intimitatea procesului de creație care a stat la baza producției, “Humans/Bodies/Images”, alături de Sofia Sitaru Onofrei, Anca Stoica și Bianca Ardeleanu, trei dansatoare absolvente ale Secției de Coregrafie a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”. Laboratorul va fi urmat de audiția mai multor fragmente din muzica semnată de Alexandru Suciu pentru spectacolele produse de Linotip. Audiția deschide totodată invitația la dans pentru toți participanții.
Perspective în mișcare – atelier, performance, dialog cu publicul, cu artista Virginia Negru și invitații săi
Data: 14 august
Ora: 18:00
Libertatea de a încerca, de a alege și de a construi sunt elementele centrale folosite de artista Virginia Negru care vă invită alături de invitații săi la un eveniment experiențial care propune extinderea propriei percepții. Sunteți invitați sa fiți atât participanți cât și spectatori la următoarele:
– atelier de improvizație prin mișcare și dans (60’-80’);
– moment performativ de compoziție prin improvizație cu Mădălina Dan, Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu, Cătălin Diaconu (dans) și Victor Podeanu (muzică live), (30’);
– cerc final de discuție (30’).
Delazero la Dans
Data: 15 august
Ora: 10:00
Asociația Delazero vă invită la o zi în care interacțiunea prin mișcare, spiritul ludic, jocurile și joaca devin o petrecere acompaniată de Emil Vasilache (DJ).
Mai multe informații, aici.
SEPTEMBRIE
Descentrat: Laguna albastră
Data: 11 septembrie
Ora: 17:00
Colectivul Descentrat şi invitatele lor deschid un cadru de reflecție și acțiune, care pleacă de la premisa că experiențele offline, adică întâlnirile între corpuri și contactul direct sunt din ce în ce mai necesare pentru ca dialogul să nu rămână un accident virtual. Paul Dunca/Paula Dunker, Nanci/Nancy, Maria Mora și invitatele lor propun construcția colectivă a unui tărâm sigur în corporeal, îmbibat de culori și multă grijă.
Mai multe informații, aici.
Cristina Lilienfeld și Alina Ușurelu: See you soon
Data: 12 septembrie
Ora: 18:30
În iarna anului 2020, Cristina Lilienfeld și Alina Ușurelu au petrecut o lună la Perfocraze Internațional Artist Residency din Kumasi, Ghana. Întâlnirea cu arta și cultura din Ghana a zguduit o serie de concepte și viziuni pe care Cristina și Alina le-au împărtășit, iar în acest proces intens de cunoaștere a luat naștere „See You Soon”, un spectacol pe care cele două artiste te invită să îl vezi.
Mai multe informații, aici.
Valentina de Piante: [M]others & Ce ne (mai) mișcă
Data: 18 septembrie
Ora: 11:00
Pentru acest eveniment, două proiecte se întâlnesc, rezonează și creeză o acumulare de informații afective, senzoriale, motrice și relaționale.
Prima parte găzduiește atelierele Sensuum-lab. Fiecare participant, în momentul atelierelor, este invitat să re-descopere posibilitățile noi de a dansa, dar și simțirea, mânuirea obiectelor și făurirea primelor acțiuni care clădesc mai târziu comportamente.
Partea a doua, presupune în cadrul formatului Ce ne (ma)i mișca, o discuție între Mădălina Dan și echipa [m]others. Apoi, o echipa transdisciplinară de șapte artiste mame, plus o artistă fiică, împreună cu Mădălina însăși, vor performa.
Mai multe informații, aici.
Andreea David & Maria Baroncea: So Rave that it is Staged – Technofields
Data: 25 septembrie
Ora: 16:30
Technofields aduce anul acesta în centrul cercetării sale rave-ul, și dansul colectiv, ca mijloc de a conduce atenția asupra spațiilor abandonate ale orașului, acolo unde marile proiecte eșuează și prin resturile cărora își face loc vegetația, provocând heterotopii și noi sisteme cu un spațiu și timp diferit.
So Rave that is Staged este o petrecere înscenată în diverse formule rave, ce aduce în prim plan forme de dans colectiv ca mijloc de celebrare a comunului. Vă invităm să dansăm neîntrerupt. Fiecare mișcare e dans, fiecare gest e dans, fiecare vorbă e dans.
Hosts: Andreea David, Maria Baroncea
Muzică live: Sillyconductor
Dj Set: Sinister Exaggerators
Mai multe informații, aici.
Tranzit.ro: ”The heat was hot and the ground was dry”
Data: 26 septembrie
Ora: 17:00
Predicțiile climatice spun că în următorii 30 de ani sudul României va deveni o stepă aridă. Există o variantă optimistă, în care autoritățile vor investi masiv în re-crearea unor perdele forestiere pentru a stopa acest fenomen. Însă în zilele de vară în care vântul deșertic bate peste București, acest scenariu pare o utopie. O altă variantă este cea care vom încerca să ne adaptăm noilor condiții, împreună cu puținele specii care vor mai supraviețui pe lângă noi.
Invitați: artiștii Anca Benera, Arnold Estefan și prof.dr. Florin Stănică
Mai multe informații, aici.
Mădălina Dan: Arte și meserii
Data: 2 octombrie
Ora: 18:00
Dansurile de curte propuse de Mădălina Dan se desfășoară sub formă de întâlniri și intersectări profesionale și de viață, schimbări de perspective, parteneriate și dinamici noi, cu intenția de a crea o rețea de comunicare care converge spre ideea de comunitate, dialog și întâlniri coregrafice.
Mădălina Dan s-a întâlnit cu Andreea David și Eliza Trefaș în cadrul laboratorului de improvizație “Perspective în Miscare”- laborator de improvizatie propus de Virginia Negru, care a fost prezent și în cadrul proiectului Dansurilor de curte, pe 14 August. Întâlnirea lor a generat un proces creativ și trio-ul, “Sisters are doing it for themselves”, care va fi prezentat sâmbătă, 2 octombrie, la CNDB.
Program:
18:30 – Sisters are doing it for themselves – prezentare work-in-progress
Cu/de: Madalina Dan, Andreea David, Eliza Trefaș
19:20 – You could be more as you are – work-in-progress
Cu/de: Eliza Trefas și Eve Cousins
20:00 – Ce ne (mai) mișcă, cu Andreea David
Mai multe informații, aici.
”Dansuri de curte” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.