CENTRUL NAŢIONAL AL DANSULUI BUCUREȘTI ŞI INSTITUTUL POLONEZ DIN BUCUREȘTI
PREZINTĂ:
DANS//PL – IERI. MÂINE. AZI
– ZILELE DANSULUI POLONEZ LA BUCUREŞTI –
5 spectacole, 3 ateliere de dans contemporan conduse de artişti polonezi, proiecții de filme, o masă rotundă şi discuţii cu artiştii celor mai importante centre de dans contemporan din Polonia.
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti aduc pe scena sălii Stere Popescu, între 30 martie şi 11 aprilie, cinci spectacole de referință pentru scena dansului contemporan polonez.
dans//pl – Ieri. Mâine. Azi reuneşte cei mai cunoscuţi dansatori polonezi, tineri sau deja consacrați, și prezintă o serie de lucrări în care artiștii intră în dialog cu maeștri lor (Vaslav Nijinsky și Henryk Tomaszewski), autodefinindu-și punctele de referință estetică și sursele de inspirație. Un astfel de proiect este RE//MIX Tomaszewski, creat de renumitul actor și dansator Mikołaj Mikołajczyk, în cadrul programului inițiat de colectivul komuna//warszawa. Henryk Tomaszewski (1919 – 2001) un fel de Stere Popescu silezian, a format mulţi dintre artiştii din Polonia contemporană prin teatrul său de pantomimă. Legendarul Vaslav Nijinsky (1890 – 1950) autorul coregrafiei Sărbătoarea primăverii și După-amiază unui faun, considerat părintele dansului modern, este reinterpretat de către Tomasz Wygoda, Anna Godowska și Sławek Krawczyński, pornind de la coregrafia și jurnalul personal al artistului. Leszek Bzdyl și Katarzyna Chmielewska, cei care au pus bazele Teatrului Dada von Bzdülöw, prezintă Duete Inexistente – un spectacol plin de grotesc și auto-ironie.
Generaţia tânără de dansatori polonezi, reprezentată în dans//pl – Ieri. Mâine. Azi de Agata Maszkiewicz și Agata Siniarska, nu s-a regăsit în baletul clasic sau în companiile tradiţionale de teatru-dans. Cei mai mulţi au plecat să studieze în străinătate, să experimenteze şi să descopere noi modalităţi de a se mişca sau de a crea, revenind apoi în Polonia. Un specific al dansului contemporan polonez este că o mare parte dintre reprezentaţii sunt solo-uri feminine, de cele mai multe ori, coregrafa fiind totuna cu dansatoarea.
În afară de spectacole, dans//pl – Ieri. Mâine. Azi propune publicului proiecții de filme, ateliere de dans contemporan conduse de Leszek Bzdyl, Katarzyna Chmielewska, Sławek Krawczyński și Mikołaj Mikołajczyk și o „masă rotundă”, organizata la Institutul Cultural Roman, în care producători şi artişti polonezi se vor întâlni cu reprezentanţi ai scenei culturale româneşti şi ai principalelor instituţii finanţatoare, pentru a discuta mecanismele de finanţare, producţie şi promovare a dansului contemporan în România şi Polonia.
Programul evenimentului cuprinde:
30 martie, ora 19.30 – Duete Inexistente – Teatr Dada von Bzdülöw
31 martie, orele 16.00 – 22.00 – atelier de dans contemporan condus de Leszek Bzdyl și Katarzyna Chmielewska (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti)
6 aprilie, ora 11.00 – DANS/VIDEO/PL – proiecții de filme
8 aprilie, ora 14.00 – RO/PL/DANS – masa rotundă (Institutul Cultural Român)
8 aprilie, ora 19.30 – RE//MIX Projekt: Tomaszewski – Mikołaj Mikołajczyk
9 aprilie, orele 16.30 – 17.30 – atelier de dans contemporan pentru copii (6 – 10 ani) condus de Mikołaj Mikołajczyk (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti)
10 aprilie, ora 19.30 – Nijinsky. The Rite of Dreams – Sławek Krawczyński / Tomasz Wygoda / Anna Godowska
11 aprilie, orele 14.00 – 17.00 – Experienţa ca inspiraţie – atelier de dans contemporan condus de Sławek Krawczyński (Muzeul Național de Arta Contemporană)
11 aprilie, ora 19.30 – POLSKA – Agata Maszkiewicz & Death 24 Frames per Second or Do It To Me Like in a Real Movie – Agata Siniarska
Detalii despre fiecare eveniment în parte găsiţi pe site-urile www.cndb.ro sau www.culturapoloneza.ro.
Spectacolele vor avea loc la CNDB, Sala Stere Popescu – B-dul Mărăseşti 80-82.
Biletele pot fi rezervate direct pe site-ul www.cndb.ro sau la adresa .
Preţul unui bilet este de 25 lei/15 lei redus.
Atelierele de dans contemporan sunt deschise tuturor celor interesați de mișcare, dans și corp, cu minime cunoștințe despre acestea, cu vârsta peste 18 ani. Participarea la ateliere este gratuită. Înscrierea se face la adresa în limita locurilor disponibile.
Atelierul de dans contemporan pentru copii – 6 -10 ani – este gratuit, iar înscrierea se face la adresa , în limita locurilor disponibile.
Eveniment desfășurat cu sprijinul: Art Stations Foundation by Grażyna Kulczyk, Institutul Adam Mickiewicz, Institutul Cultural Român, Institutul pentru Muzica și Dans din Polonia, Muzeul Național de Arta Contemporană
Parteneri media: 24 Fun, Accente, ArtClue, Ginger Group, LiterNet.ro, Metropotam, Observator Cultural, Online Gallery, Radio România Cultural, RFI România, Sub 25, Șapte Seri, Dilema Veche