La finalul lunii octombrie, Centrul Național al Dansului București prezintă premiera spectacolului COREGRAFIE DE GRUP, prima producție CNDB in 2015, pe 23 și 25 octombrie, ora 19.30, la CNDB, Sala Stere Popescu.
Spectacolul, concept coregrafic Mihaela Dancs, este realizat și dansat împreuna cu Andreea David, Andreea Novac, Cristian Nanculescu, Cristina Lilienfeld, Dionisie Lupu, Nicoleta Enache, Paul Dunca, Răzvan Rotaru, Smaranda Găbudeanu și acompaniat de Adriana Gheorghe în calitate de “sparring partner”.
Mihaela Dancs (n.1974, București, România) dansează în teatre, apartamente, poduri, galerii de artă, fabrici, biserici, studiouri de dans, muzee, pe străzi din Bucureşti, Londra, Timişoara, Veneţia, Praga, New York, Cluj, Viena, Stockholm sau Tokyo. Colaborează, printre alții, cu Mădălina Dan, Carmen Coțofană, Paul Dunca, Vava Ștefănescu, Rui Catalao, Cosmin Manolescu și Doris Uhlich. De câțiva ani se dedică cu aceeași pasiune pe care o are pentru dans, surfing-ului. Cel mai probabil acestea se vor întâlni la un moment dat, dacă nu cumva deja au și făcut-o.
“De câțiva ani mă preocupă efortul fizic ca sursă de regenerare energetică și energia ca mod de comunicare, atât în dans cât și în afara lui, și caut modalități de a construi, trăi și transmite intensitate. COREGRAFIE DE GRUP urmează acest parcurs început în 2013 cu ‘out of order’ și continuat mai apoi, în 2014, în cadrul colaborarii cu Zan Yamashita, și are ca punct de plecare dorința de a înțelege și a lucra cu o energie amplificată: de la 1 corp la 2, de la 2 la 10.
În COREGRAFIE DE GRUP coregrafia se generează în timp aproape real. Dansatorii, angajați în practici fizice intense, negociază de la forme și ritm la trasee și timp, propunând experiențe vizual-muzicale, kinestezice, energetice și afective. În control și în afara lui, balansând între a ști și a nu ști, în ascultare sau izolare, corpurile în mișcare spun tot și nimic.” Mihaela Dancs
“Cine vine la COREGRAFIE DE GRUP va avea surpriza să fie prins în tensiunile compoziționale care se fac și se desfac sub ochii spectatorului, va fi surprins de faptul că încet-încet participă la rezolvările chinetice, că este prins într-un flux și reflux al dinamicilor celor 10 corpuri non-identitare.
Un exercițiu de curaj artistic al Mihaelei Dancs și al celor 10 performeri, ce duce la o estetică cu totul aparte, care surprinde prin simplitate, prin rezistență și prin ceea ce pentru mine este performanță, cu o intensitate și cu o calitate a atenției rar obținută în ultima vreme în spațiul performativ. “
Vava Ștefănescu
“Sunt obsedată de acompaniere și posibilitățile ei, cu diferitele grade de distanță în companie. COREGRAFIA DE GRUP a Mihaelei Dancs și a grupului ei este, ea însăși, o negociere continuă între logica impunerii și cea a acompanierii. Cele două nu se exclud, granița dintre ele este fină, alunecă ușor una într-alta.
Momentul de impunere a COREGRAFIEI DE GRUP asupra mea, pe de altă parte, pentru că a existat și un asemenea moment, a fost atunci când, o dată, în exercițiul percepției, corpul meu s-a atașat grupului și, de la locul lui, din sală, a trecut prin toate fazele înscrise în mine ca spectator de către dorința de transmitere a unei astfel de coregrafii – am încercat să citesc informația, să-i găsesc codul, să înțeleg, am renunțat, apoi au apărut detaliile, transferul vizibil, devenit treptat invitație la ascultare – am ascultat ritmurile vizuale și, nu în ultimul rând, am preluat în corp toate impulsurile de mișcare din scenă, m-am conectat kinestezic la mișcarea lor continuă, descoperind și altceva, copleșitor și transformator, care mi se transfera simultan. “
Adriana Gheorghe, “sparring partner”
COREGRAFIE DE GRUP
Concept coregrafic: Mihaela Dancs
Spectacol realizat și dansat impreuna cu: Andreea David, Andreea Novac, Cristian Nanculescu, Cristina Lilienfeld, Dionisie Lupu, Nicoleta Enache, Paul Dunca, Răzvan Rotaru, Smaranda Găbudeanu
Acompaniere pe perioada repetițiilor, sparring partner: Adriana Gheorghe
Light design: Alexandru Bibere
Sunet: Marian Cîtu
O producție Centrul Național al Dansului București 2015