fbpx

Știri

18.3.2020

back

CNDB susține inițiativele celorlalte organizații care fac apel către Ministerul Culturii

CNDB susține inițiativele celorlalte organizații care fac apel către Ministerul Culturii

Comunicat de presă, spre publicare imediată
București, 18.03.2020


Centrul Național al Dansului București (CNDB) susține inițiativele celorlalte organizații care fac apel către Ministerul Culturii pentru urgentarea unei strategii de forță majoră în vederea susținerii lucrătorilor independenți din cultură

Pandemia COVID-19 a accentuat și mai mult situația defavorizată a artiștilor independenți expuși la efectele acesteia fără protecție socială. Acum putea vedea mai bine că activitatea culturală artistică nu este doar un accesoriu de lux al vieții cotidiene, ci o parte integrantă a acesteia. În condițiile în care sectorul cultural independent nu are reprezentare în grupurile de lucru ale Guvernului, acesta are nevoie urgentă de o strategie de susținere.

În ceea ce privește domeniul dansului contemporan din România, situația este cu atât mai gravă, deoarece în acest sector cultural absolut toți artiștii sunt lucrători independenți, afectați în acest moment de anularea tuturor spectacolelor, repetițiilor,  cursurilor și atelierelor pe care aceștia le susțin. În timp ce în instituțiile publice din întreaga țară există doar 6 locuri de muncă cu nominația coregrafie care să implice specializarea dans contemporan, la nivel național, peste 350 de artiști sunt activi în acest domeniu de lucru. Obligați oricum să activeze în regim freelance, din lipsa unei structuri sistemice care să le vină în întâmpinare după absolvirea universităților de arte din țară, pentru toți acești artiști – producători de artă, la propriu – perspectivele profesionale sunt cu atât mai mult acum, extrem de îngrijorătoare.

Ținem să reamintim că CNDB este singura instituție publică dedicată dansului contemporan care nu are artiști angajați și își bazează activitatea pe relația de colaborare cu întregul sector independent. 

CNDB a semnalat cu obstinație faptul că subfinanțarea cronică a instituției fragilizează implicit și capacitatea artiștilor de a activa în spațiul cultural românesc. CNDB a transmis Ministrului Culturii câteva soluții, la începutul lunii februarie, când instituția se afla (și se mai află încă) în situație de blocaj instituțional din cauza bugetului extrem de mic alocat pentru anul 2020. 

  CNDB se alătură inițiativelor și apelurilor altor organizații și structuri care semnalează necesitatea acțiunii imediate la nivelul Ministerului Culturii de a susține și proteja activitatea artiștilor/lucrătorilor din domeniul cultural. Totodată CNDB solicită Guvernului României, Ministerului Culturii, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Muncii și Protecției Sociale să adopte Statutul artistului și să recunoască munca lucrătorilor culturali (coregrafi, performeri, dansatori,  actori, regizori, artiști vizuali, operatori, scriitori, scenografi, monteuri, editor film/video, games designers, pictori, graphic designers, fotografi, compozitori, instrumentiști, oameni de circ, fashion designeri, restauratori ș.a.m.d.) astfel încât aceștia să beneficieze de asigurări de sănătate, ajutor de șomaj și pensii.  

Un instrument legal deja existent și care poate fi folosit de îndată ca soluție la această situație ar fi alocarea/suplimentarea bugetului CNDB pentru organizarea Selecției Anuale de Proiecte (conform HG 530/2005) – care ar permite alocarea de fonduri către structurile și organizațiile independente și artiștii independenți.  

Pentru a preveni o criză umanitară și completa distrugere a sectorului cultural independent, considerăm că este necesară urgentarea unei strategii de forță majoră, incluzivă cu realitatea și vulnerabilitățile artiștilor. 

Sari la conținut