Centrul Național al Dansului București la sfârșitul anului 2016
În apropierea sărbătorilor de iarnă, Centrul Național al Dansului București ne-a invitat la propria sărbătoare în sânul familiei lui unite prin credința în profesionalismul de cea mai înaltă esență și crezul în steaua bună a actualului moment. În acea seară de 10 decembrie, la Sala „Stere Popescu” din Bulevardul Mărășești, a venit lumea importantă din branșă ori s-a aflat cu spiritul aproape de cea de-a treia Gală de decernare a Premiilor CNDB.
Toată echipa centrului – mică, harnică, eficientă, era cu zâmbetul pe buze și afișa o stare de liniște și de mulțumire cum rar se poate vedea la o manifestare de acest gen. E drept că universul restrâns al profesioniștilor din domeniul dansului contemporan este foarte special, că întotdeauna l-am simțit mai omogen în toate decât lumea teatrului cu care suntem mulți dintre noi familiarizați, iar încercările la care l-au supus obtuzități ale celor mai înalte instanțe culturale diriguitoare după ce acest centru a fost nevoit să părăsească clădirea TNB în restaurare, greutăți de care nici nu am vrea să ne mai amintim, l-au determinat să se regăsească și mai coagulat. Plutea acolo, în aer, ceva sărbătoresc și totuși oamenii – performeri, coregrafi, jurnaliști de specialitate, îmbrăcau un comportament firesc, la modul regal, pilduitor.
Începând cu mereu seducător non conformista Vava Ștefănescu, valoroasa noastră coregrafă care se află la conducerea acestui centru. Și chiar domnia sa explică: „Și cum să nu fim bucuroși când iată după etapele: închiriat, instalat, ocupat, aici la «Stere Popescu», cel mai extraordinar lucru este că am primit Sala Omnia, așa că decernarea acestor premii ne găsește într-o foarte bună stare de spirit, ne pregătim să intrăm cât mai frumos în acel spațiu care este al nostru. Deja putem spune că dansul contemporan românesc nu mai este de-acum o Cenușăreasă, a început să intre pe ușa din față a culturii românești.”
În săptămâna ce a urmat serii Premiilor CNDB a avut loc o suită de întâlniri informale cu artiștii din Selecția de proiecte 2016. Scopul? „Să se aducă în prim plan efervescența și diversitatea din mediul coregrafic autohton, să li se ofere artiștilor un mediu propice pentru a primi un feedback din partea colegilor de breaslă, a publicului de dans contemporan.” Aflați într-o stare incipientă a proiectelor, de dans sau de cercetare, timp de patru zile, cu toții au savurat din plin această oportunitate la CNDB, la Sala „Macaz” din Moșilor ori la Sala „Linotip” din Brezoianu – un nou spațiu bucureștean câștigat pentru dansul contemporan, în timp ce spectatorii fideli au descoperit deja consolidarea unor tendințe creatoare sau conturarea altora, înnoitoare. Și așteaptă de pe acum cu nerăbdare finalizarea și cizelarea acestor proiecte în anul ce vine.
Cât despre 2016, Bilanțul recent publicat arată că anul acesta CNDB a difuzat peste 30 de spectacole, că acestea au avut mai bine de 4000 de spectatori, că a găzduit în 110 zile cursuri de dans contemporan pentru profesioniști și amatori, că a organizat vreo 20 de dezbateri cu publicul, zece conferințe despre dansul contemporan și multe alte evenimente conexe. CNDB a reluat în 2016 selecția de proiecte coregrafice în domeniul producției, dezvoltării și formării artistice și cercetării. Punctele de reper ale anului, se arată în același Bilanț CNDB au fost: Festivalul Like CNDB, programul de cercetare Fondul Colectiv de Creație, Festivalul Dance Roads, programul curatorial Mădălina Dan, Bienala regională de coregrafie și #PremiileCNDB 2016. Să le urăm tuturor devotaților membri CNDB: La cât mai mulți asemenea ani și chiar și mai bogați în succese!
Articol scris de Mariana Ciolan, disponibil integral aici.