fbpx

Știri

24.8.2023

back

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), ediția a 9-a

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), ediția a 9-a

Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), ediția a 9-a, are loc între 7 si 10 septembrie în 6 locații din București, printre care și Centrul Național al Dansului București (CNDB). Pentru a vedea evenimentele desfășurate la CNDB, click aici.


Direcția artistică și tema festivalului: CLUSTERE

“Având loc într-o perioadă în care societatea este confruntată cu greutăți cauzate de război, criză economică, scindare socială și apariția discursurilor radicale și extremiste, cea de-a 9-a ediție a BIDFF (7-10 septembrie 2023) își propune să prezinte producții care abordează subiecte interconectate cu ecologia, tehnologia, transformările corpului și conexiunile dintre trecut și viitor.

Tema din acest an, Clustere, pornește de la premiza filosofului W. V. O. Quine, conform căreia nici o convingere individuală nu poate fi confirmată sau infirmată izolat, ci trebuie evaluată într-o rețea mai mare de credințe. Astfel, BIDFF dorește să creeze un spațiu de dialog și schimb de experiențe. Ideea de cluster este explorată și de către filosofii Quine, Putnam și Haack, care au utilizat termenul pentru a explica dezvoltarea cunoștințelor și interconectarea lor. Ca răspuns la structurile ierarhice tradiționale, Deleuze și Guattari au introdus “rizomul”, un cluster caracterizat de diversitate, multiplicitate și deschidere.

În pregătirea ediției aniversare din 2024, festivalul își propune să aducă împreună diverse clustere artistice și comunitare, care se influențează reciproc, oferind alternative la dezbinarea socială. Timp de patru zile, dansatori, coregrafi, artiști vizuali, regizori, creatori de realității virtuale, teoreticieni și producători sunt angrenați în peste 20 de evenimente artistice, structurate în cinci secțiuni care comunică între ele și sunt caracterizate de diversitate, multiplicitate și deschidere.

Organizat în cinci secțiuni, privite ca niște clustere, festivalul promovează gândirea critică și dialogul social. În BIDFF Films, arta dansului și cinematografia se întâlnesc în formate inovatoare, în timp ce BIDFF VR deschide calea experiențelor imersive. În BIDFF Expand, artiste precum Sarah Vanhee, Flor Firvida Martin și Ioana Vreme Moser explorează strigătele colective, violența asupra femeilor și pericolul degradării componentelor electronice. Printr-un masterclass, Heike Salzer explorează granițele fluide dintre performance, film și ecologie. În BIDFF Exchange, spectacolul Amebas Traidoras și selecția de filme de dans CineDanza de Buenos Aires discută raporturile de putere dintre membrii unei comunități. În BIDFF Community descoperim locuri istorice în care s-a dezvoltat muzica experimentală din București și aducem filmul de dans mai aproape de comunitățile de vârstnici instituționalizați și copiii din Ferentari.”

Simona Deaconescu, director artistic al BIDFF

Program și informații despre bilete, AICI.


Bucharest International Dance Film Festival este organizat de Asociația Tangaj Collective.

„Bucharest International Dance Film Festival, Ediția a IX-a” este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

„Bucharest International Dance Film Festival, ediția a IX-a” este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Festivalul este susținut de Conceptual Lab by Theo Nissim, Goethe Institut, Flanders State of the Art și sponsorizat de Mariage D’Or, Five Continents și Jarre by Alouette. 

Partenerii proiectului: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Grădina cu Filme – Cinema and More), Asociația Spațiul de Artă Contemporană (/SAC@Malmaison), Centrul Național al Dansului București, Linotip – Centru Independent Coregrafic, Asociația ADO – Artă pentru Drepturile Omului (Centrul Vârsta4), Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice “Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Ziarul Metropolis, Happ.ro, Scena9, Radio România Cultural, Zile și Nopți, Cinemap, MovieNews.ro.