fbpx

Știri

30.5.2019

back

Arhivele dansului: deschis pentru (re)inventar(e)!

Arhivele dansului: deschis pentru (re)inventar(e)! își propune o perspectivă contemporană asupra practicilor de digitizare, cercetare și valorificare a documentelor de arhivă despre istoria dansului modern românesc în contextul noilor media și agendelor creative din prezent.

Demersul are ca scop regenerarea surselor de arhivă pentru proiecte artistice contemporane, dezvoltarea de noi abordări curatoriale în domeniul arhivelor culturale și facilitarea unei întâlniri active, participative cu noile generații de public. Prin intermediul artelor digitale și noilor media, documentele de arhivă vor fi explorate și reinterpretate printr-un proces de arheologie digitală care va oferi noi modalități de citire și reflectare asupra istoriei dansului românesc.

Proiectul are trei componente:

I. Ateliere de practici inedite de arhivare, digitalizare și valorificare a documentelor de arhivă susținute de profesioniști în domeniu: Iosif Kiraly, artist vizual și profesor co-fondator al Departamentului de Imagine Dinamică și Fotografie (UNArte), implicat în proiecte de cercetare artistică a documentelor de arhivă, și Liviu Pop, cercetător la Arhiva de Folclor a Academiei Române, expert în arhive digitale, digitalizarea și prezervare digitală.

II. Expoziția serială multimedia „Arhivele Dansului Modern și Contemporan”, dedicată performării surselor de arhivă, care va integra materiale din Arhiva CNDB, Arhiva Națională de Filme, Fondurile speciale „Floria Capsali” și „Vera-Proca Ciortea”, dar și din arhivele private ale unor personalități culturale care s-au ocupat de cartografierea critică a istoriei dansului contemporan. În cadrul expoziției se va desfășura și o masă rotundă dedicată prezentării și dezbaterii practicilor contemporane de valorificare a documentelor de arhivă.

III. Lansarea catalogului digital „Arhivele Dansului: Deschis pentru (re)inventar(e)”, publicație online care va documenta activitățile din proiect și va oferi un ghid de bune practici de cercetare și arhivare a istoriei dansului.

Arhivele dansului: deschis pentru (re)inventar(e)! este un proiect dezvoltat de Centrul Național al Dansului București prin Mediateca & Arhiva CNDB #The Resource Cube. În contextul precarității și fragmentării informației disponibile, proiectul se integrează într-un demers mai larg, care dorește să creeze o comunitate artistică conectată, care să genereze noi idei și producții artistice și să conștientizeze arta performativă contemporană ca formă artistică capabilă să-și asume, gestioneze și valorizeze propriile idei și istorii. Mediateca & Arhiva CNDB #The Resource Cube este un loc de circulație continuă a ideilor și proiectelor generative, un spațiu de documentare activă a istoriei dansului, o instalare temporară în spațiul studio al CNDB, o anticameră-resursă pentru viitoarea casă a CNDB, sala Omnia.

Echipa proiectului: Corina Cimpoieru (coordonator proiect); Andreea Cârstea (comunicare și PR); Ana Szel (cercetare), Sabina Suru (documentare); Edi Constantin (concept grafic); Republic of Architects (design expoziție).

Invitați în proiect: Iosif Kiraly (UNArte); Liviu Pop (Arhiva de Folclor a Academiei Române); Irene Brandenburg (Derra de Moroda Dance Archives); Bogdan Movileanu (ANF); Cornel Lazia (artist independent).

Parteneri: Arhiva Națională de Filme, UNArte și Derra de Moroda Dance Archives Salzburg.

Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sari la conținut