fbpx

Știri

30.5.2019

back

Academia de Dans și Performance CNDB 2019-2020

În toamna anului 2019, Centrul Național al Dansului lansează Academia de dans și performance, singurul program intensiv de formare dedicat tinerilor dansatori și performeri din România. Pentru prima dată, tinerii care vor să urmeze o carieră profesională în sfera dansului contemporan vor putea beneficia de o pregătire intensivă de durată, cu profesori şi coregrafi români și internaționali.


Cuvânt înainte de la managerul CNDB
Am inițiat acest program cu încredințarea că este posibil un viitor normal pentru cei care-și găsesc pasiunea și locul doar pe scenă, în contemporaneitate.

Totodată am pornit acest program știind că, în orice carieră artistică, cel mai important lucru este întâlnirea: cu un maestru, cu oameni din același câmp al preocupărilor, întâlnirea cu procesul de creație. Acolo, pe tărâmul „facerii” se relevă talentul, se elimină ezitările, se naște ceea ce acum doar așteaptă în umbră: artistul.

Un semestru de antrenament al minții și corpului și un semestru de proces de creație în echipa artistică a unui coregraf; apoi, viața artistică începe: prezentarea spectacolelor pe scenele din România și din străinătate.

Elevii de liceu care ezită încă în fața alegerii unei cariere pot petrece un an într-o experiență unică în România. Artiștii care azi sunt încă elevi vor putea arăta lumii care este puterea artei dansului la nivelul cel mai înalt al acestei profesii.Vava Ștefănescu, coregraf și director CNDB


Cuvânt înainte de la directorul artistic internațional
Sunt foarte recunoscător să fiu implicat în acest proiect extraordinar inițiat de Centrul Național al Dansului București și de colegii minunați de acolo. Pentru mine a fost un vis să construim o punte între aceste lumi adesea prea separate – între scena independentă și lumea instituțională și, de asemenea, între cadrele educaționale și câmpul profesional. Așadar este o oportunitate nemaipomenită și în acest moment am adus laolaltă o echipă fantastică de colegi pe partea de predare și acum sperăm bineînțeles să avem o echipă la fel de extraordinară de participanți, să lucrăm în profunzime, să ne distrăm și parcurgem împreună această călătorie de explorare artistică.Jan Burkhardt, coregraf, dansator și profesor de dans

În anul academic 2019-2020, un număr de 15 tineri cu potențial de performanță în dans contemporan, proaspeți absolvenți ai liceelor de coregrafie și nu numai, din București și din țară, sunt invitați să parcurgă în două semestre un proces de învățare și mentorat alături de coregrafi și pedagogi cu experiență. Prin implicarea studenților în 11 producții coregrafice ale anului 2020, programul are vocația de a integra tinerii artiști dansatori și performeri români în circuitul profesional de înalt nivel.

Academia de dans și performance CNDB va începe pe 1 octombrie 2019, activitatea de formare desfășurându-se zilnic, de luni până vineri, pe tot parcursul anului școlar 2019-2020. Programul va include cursuri și ateliere de dans, cercetare și studiu individual, precum și sesiuni de evaluare și feedback. De-a lungul celui de-al doilea semestru, tinerii dansatori vor participa în creații artistice de dans contemporan. Sub îndrumarea celor mai buni coregrafi ai scenei actuale, studenții vor fi implicați în producții coregrafice de grup, solo-uri și lucrări care își propun transmiterea repertoriului de dans contemporan românesc. În finalul programului, toate producțiile realizate vor fi difuzate pe scene ale teatrelor și centrelor artistice din România.

Curricula Academiei a fost atent elaborată plecând de la profilul dansatorului contemporan, în conexiune cu practilcile și esteticile curente ale artelor performative. În procesul de formare, experiența participării la crearea și prezentarea unui spectacol este o dimensiune fundamentală a programului.

Academia de dans și performance CNDB se concentrează asupra dimensiunilor de dezvoltare a abilităților de dans și mișcare, precum și de înțelegere și aprofundare a contextului artistic. Toate cursurile și atelierele vor oferi o investigație profundă în fundamentele somatice și tehnicile dansului contemporan, vor crea cadrul mental pentru improvizație coregrafică și vor oferi instrumente pentru cercetare și creație. Programei i se adaugă ore de yoga, biomecanică/ kinetică, canto și nutriție.

Cursurile vor fi susținute atât de coregrafi și pedagogi români, cât și de profesori internaționali, nume cu rezonanță pe scena dansului contemporan: Jan Burkhardt, Carmen Coțofană, Mădălina Dan, Mihaela Dancs, Simona Deaconescu, Valentina De Piante, Andreea Duță, Anna Grip, Cosmin Manolescu, Mihai Mihalcea, Gisela Müller, Virginia Negru, Andreea Novac, Vava Ștefănescu, Sigal Zouk, Noa Zuk

Toți profesorii noștri urmează o filosofie a dansului care are în vedere integritatea emoțională și fizică, valorizează originalitatea artistică și individualitatea, capacitatea de a asuma riscuri și angajamentul pentru lucrul într-un colectiv.

Spectrul metodelor în interiorul acestor principii mutuale de referință se întinde de la perspectiva contemporană asupra baletului până la anatomie experimentală și diverse abordări pentru generarea și explorarea mișcării, spațiului și timpului, precum și a relației cu ceilalți dansatori și cu publicul.

În plus, studenții vor avea ocazia să predea în cadrul Școlii performative pentru copii, program de formare în dans contemporan pentru copii organizat de CNDB începând din primăvara anului 2019.

Taxe
Taxa pentru participarea în program este de 2000 lei, care sunt plătiți în 2 tranșe de 1000 lei (la confirmarea locului în program, în urma selecției și în ianuarie 2020). Pentru a veni în sprijinul studenților care nu locuiesc în capitală, CNDB va asigura jumătate din plata chiriei în București (într-un cămin privat).

Înscriere
Înscrierile pentru admitere in program se fac aici.
Participanții vor fi selectați în urma unor audiții desfășurate în București și în alte orașe din țară. În cadrul procesului de selecție, avem în vedere abilitățile tehnice în dans și mișcare, creativitatea, deschiderea emoțională și intelectuală, originalitatea, capacitatea de a coopera, curiozitatea și interesul pentru dansul contemporan.

Program audiții:

București – CNDB – Sala „Stere Popescu” (B-dul Mărășești 80) – Vineri, 21 iunie 2019, ora 11:00

Cluj – Fabrica de Pensule (Strada Henri Barbusse 59-61) – Marți, 25 iunie 2019, ora 11:00

Iași – Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” – Joi, 27 iunie, ora 11:00

Vă rugăm să ne scrieți la adresa pentru orice întrebări legate de noi și de program sau ne puteți suna la numărul 0729902506 (Ana Papadima, consilier artistic CNDB, educație artistică & formare).

Cursuri:

CORPUL NOSTRU cu Carmen Coțofană
MOVING EFFECT-AFFECTION cu Valentina De Piante Niculae
TEHNICI DE COMPOZIŢIE COREGRAFICĂ cu Vava Ștefănescu
STATES OF DISCOVERY. EXERCIŢII PENTRU ARTIȘTI NELINIȘTIŢI cu Andreea Novac
CURS DE RELAXARE, ODIHNĂ, RECUPERARE cu Farid Fairuz
CORPURI ÎN HIPERACŢIUNE cu Simona Deaconescu
CONTACT IMPROVISATION – UN PROCES REFLEXIV cu Virginia Negru
YOGA cu DANcS cu Mihaela Dancs
CORPUL EMOŢIONAL SAU CE ESTE DANSUL CONTEMPORAN. Introducere în practici artistice participative cu Cosmin Manolescu
PARTITURI ÎN MIȘCARE cu Cristina Lilienfeld

Ateliere:

JOACA CU POSIBILITĂŢILE cu Gisela Müller
MATERIAL ARTISTIC ÎN CORP, SUNET ȘI GEOMETRIE cu Jan Burkhardt
EMERGENŢA DANSULUI cu Sigal Zouk
PERRFORMER’S LAB – LABORATOR DE IMPROVIZAŢIE ȘI PERFORMATIVITATE cu Mădălina Dan
CĂDEREA, PRESIUNEA ȘI RĂSUCIREA ȘI CE URMEAZĂ DUPĂ cu Anna Grip
ATELIER DE REPERORIU cu Noa Zuk

Cu sprijinul: Goethe-Institut București.

Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Sari la conținut