fbpx

Știri

05.5.2016

back

A doua săptămână din luna mai este săptămâna dedicată Cristinei Lilienfeld!

A doua săptămână din luna mai este săptămâna dedicată Cristinei Lilienfeld!

Coregrafa și dansatoarea Cristina Lilienfeld reprezintă România în cadrul festivalului organizat de rețeaua europeană Dance Roads și va prezenta spectacolul „Lay(ers)” în cinci orașe din Europa.

București, 5 mai 2016 – Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Asociația Pentru Teatru și Carte (PETEC) anunță trei spectacole în care Cristina Lilienfeld e pe rând creator, performer și dansator, în intervalul 12 – 14 mai. Nu toți sunt eroiFapte VitejEȘTI și Lay(ers) sunt titlurile pe care nu trebuie să le ratați dacă vreți să luați pulsul dansului contemporan și să priviți pentru o vreme prin ochii Cristinei.

Piesa „Lay(ers)” va fi prezentată în cinci orașe din Europa, ca parte a programului Dance Roads Open Process (Bordeaux, Torino, Arnhem, Cardiff și București), între 19 mai și 8 iunie. Reprezentația de la București va avea loc pe 28 mai, la sala Stere Popescu.

Nu toți sunt eroi

Joi, 12 mai, ora 19:30, Sala Stere Popescu

„Nu toți sunt eroi” a avut avanpremiera în festivalul Temps d’Images, în noiembrie 2014, și apoi premiera în 2015, la Centrul Național al Dansului București, în cadrul festivalului LIKE CNDB. A fost prezentat apoi în Noaptea Albă a Galeriilor tot la CNDB și în luna septembrie ca parte a stagiunii. În februarie 2016 s-au prezentat fragmente din spectacol în cadrul Round Table, care a avut loc la Universitatea Națională de Muzică București.

În acest moment, când se vorbeşte atât de mult de ruptura dintre generaţii, aceste două artiste s-au aplecat asupra istoriei bunicilor lor, unul evreu, iar celălalt legionar, cu suferinţele lor, în conjuncturi istorice dure, pe care nepoatele au căutat să le înţeleagă şi să le exprime. Nu le-a fost uşor, au mărturisit după spectacol, dar au reuşit şi, chiar dacă reuşita lor este doar o picătură într-un ocean de ură şi intoleranţă, este totuşi o reuşită. Deci e posibil, oricât ar fi de greu.” (Liana Tugearu, critic)

Fapte VitejEȘTI – spectacol de dans și umbre pentru copii

Vineri, 13 mai, ora 18:00, Sala Stere Popescu

„Fapte vitejEști în București e un spectacol țesut cu finețea și subtilitatea unei broderii în care firele fricii se înnoadă, se rup, scâncesc, râd în hohote și se eliberează. În Fapte vitejEști în București, copiii și adulții regăsesc ceva din multele frici, mai mici sau mai mari, pe care le-au trăit cândva, cu intensitatea unei avalanșe emoționale. Ceva din frica de a fi neputincios într-un întuneric care se lățește ca o pată de singurătate acaparantă. Ceva din frica de apa care pare fără început și fără sfârșit, o apă-lume de care corpul mic al copilului se simte amenințat. Creatorii spectacolului construiesc, cu ajutorul umbrelor, dansului, scenariilor care au la bază povești personale și muzicii, un montaj elaborat al fricilor cotidiene, experimentate intens de copii și de părinții. Fapte vitejEști în București e un laborator al angoaselor meșterite sub ochii noștri. Când degețelele cresc și siluetele devin din ce în ce mai mari, fricile noastre se amplifică.  Le astupăm în borcane și devenim, dintr-o dată, mai liberi. (Mihaela Michailov, critic)

Spectacolul se află la graniţa dintre arte, reunind o echipă interdisciplinară, formată din coregrafii Paul Dunca şi Cristina Lilienfeld, actriţa Ruxandra Coman, actorii-păpuşari Smaranda Găbudeanu şi Răzvan Rotaru, regizoarea Selma Dragoş, muzicienii Marian Cîțu (Rufi) şi George Turliu şi designer-ul de lumini Alexandros Raptis.

Lay(ers)

Sâmbătă, 14 mai, ora 19:30, Sala Stere Popescu

Piesa a fost construită și prezentată în Luxembourg, în cadrul rezidențelor Artistne(s)t, și a obținut Marele Premiu la ALT CONCURS NAȚIONAL DE COREGRAFIE, organizat de Asociația „Secția de Coregrafie” în București, în anul 2013. A continuat să aibă reprezentații la Centrul Național al Dansului din București în stagiunile 2014 și 2015 și în cadrul Seattle International Dance Festival din SUA, iar în 2016 va fi prezentată în cinci orașe din Europa, ca parte a programului Dance Roads Open Process (Bordeaux, Torino, Arnhem, Cardiff și București).

Lay(ers) este o dezidentificare. Cristina Lilienfeld se dezbracă de straturi succesive de piele, în căutarea eului genuin. Corpul gol al dansatoarei suferă un proces de purificare abrazivă, pielea este spălată, frecată, răzuită cu nisip, pînă la sângerarea ego-ului. În singurătatea lui, corpul se autoanalizează, simţurile se ascut şi înregistrează, ca un seismograf, fiecare pulsaţie. Lay(ers) este un spectacol despre căutarea de sine, convulsivă, torturantă, care lasă în urmă răni şi gînduri noi, despre pielea care filtrează emoţiile, le catalizează, despre limitele fiinţei, care coincid cu cele ale senzitivităţii”. (Oana Stoica, critic)

CRISTINA LILIENFELD a studiat coregrafia și psihologia, căutând în permanență punctul în care cele două discipline se întâlnesc. În ultimii ani, a colaborat și continuă să lucreze cu diferiți coregrafi și dansatori, dar și cu artiști vizuali și muzicieni, făcând parte din diferite grupuri artistice interdisciplinare. Spectacolele ei, precum „Lay(ers), „Nu toți sunt eroi”, „Fapte vitejEȘTI” și altele în care dansează, continuă să fie prezentate pe scenele din București și din țară, dar și internaționale. Cristina caută, atât în activitatea sa artistică, cât și în cadrul atelierelor de dans contemporan pe care le susține, să scoată în evidență partea de autenticitate din orice situație cu care intră în contact.

Asociația Pentru Teatru și Carte (PETEC) a fost înființată la începutul anului 2013, având ca scop crearea unei oferte culturale diversificate, crearea de legături între artiști din diferite domenii și formarea de rețele culturale. În prezent, PETEC este un vehicul pentru dansul și bucuria Cristinei Lilienfeld, curajul performativ și entuziasmul Smarandei Găbudeanu și poveștile pentru copii ale Selmei Dragoș. PETEC a produs și co-produs spectacolele „Fapte vitejEȘTI” și „Nu toți sunt eroi” și a luat sub „umbrela” sa piesa Cristinei Lilienfeld, „Lay(ers)”. De asemenea, PETEC este implicat în organizarea de ateliere în diferite domenii ale artei spectacolului (dans, teatru, lumini și umbre etc.), atât pentru copii, cât și pentru adulți, profesioniști sau neprofesioniști, unele dintre ele repezentând colaborări internaționale.

Membri fondatori PETEC: Andreea Sandu, Teodor Delciu, Smaranda Găbudeanu.

Sala Stere Popescu, CNDB – B-dul Marasesti 80-82.

Bilete online: www.kompostor.ro

Preț bilet întreg: 25 de lei/ redus: 15 lei

Rezervările se fac la adresa  sau la telefon 0721 151 338.

Detalii pe www.cndb.ro

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Pipa Păcii, Zelist, Art Out, Graphic Front

Sari la conținut